Werknemers Ryanair klagen over veiligheidsprivileges van Waalse ambtenaren op luchthaven Charleroi

Werknemers Ryanair klagen over veiligheidsprivileges van Waalse ambtenaren op luchthaven Charleroi

Op de luchthaven van Charleroi zijn er bepaalde mensen die niet onderworpen worden aan een veiligheidscontrole. Dat blijkt uit een rapport van Ryanair dat La Libre Belgique in handen kreeg. Het gaat om zo’n 20 à 30 Waalse ambtenaren, bij wie dat privilege in hun contract beschreven staat. De werknemers van Ryanair vinden dat een probleem voor de veiligheid.

“Toen ik stond aan te schuiven voor de veiligheidscontrole zag ik dat de persoon voor mij door de metaaldetector mocht lopen met voorwerpen zoals een jas, een plastic zak en een rugzak. Het alarm ging af, maar de veiligheidsagent reageerde er niet op.”, zo begint de getuigenis van een piloot uit 2016 in een rapport van Ryanair, dat de krant La Libre Belgique kon inkijken.

Procedure

“Aangezien de persoon in kwestie als burger gekleed was en geen politieagent was, verwittigde ik de veiligheidsagenten van G4S. Maar zij verzekerden me dat de persoon een Waalse ambtenaar was en dat hij het recht had om de beveiligde zone te betreden zonder gefouilleerd te worden. Ze gaven ook aan dat ze niet tevreden waren met die procedure”, aldus de getuige.

“Dat gebeurt enkel in Charleroi”, staat ook nog te lezen in het rapport. “Op de andere luchthavens, zoals die van Brussel bijvoorbeeld, mogen politieagenten passeren met hun wapens, maar moeten hun persoonlijke bezittingen buiten de beveiligde zone blijven.” Wat in Charleroi gebeurt, zou bovendien in strijd zijn met de internationale regels.

Contract

Maar wie zijn dan die mensen die op de luchthaven van Charleroi het privilege hebben om niet door de veiligheidscontrole te moeten en niet gefouilleerd te worden? Volgens de gegevens die de luchthaven aan La Libre Belgique bezorgde, gaat het om zo’n 20 à 30 Waalse ambtenaren.

Volgens een antwoord van de Belgische autoriteiten staat dat privilege beschreven in het contract van de Waalse ambtenaren die zich bezighouden met de veiligheid op de luchthaven van Charleroi. Die regel dateert van enkele jaren terug, toen er onderhandelingen waren over de privatisering van de veiligheidsdiensten op de luchthaven.

De werknemers van Ryanair maken zich echter zorgen over die privileges. Zij zijn het als een bedreiging van de veiligheid.

Gesponsorde artikelen