Left Right
scrollTop top

West-Vlaams rundvlees vanaf nu beschermd door Europa: geprezen door Peter Goossens en Sergio Herman


© Pinterest

Het ‘vlees van het rood ras van West-Vlaanderen’, ook bekend als de roodkleurige koeien, is vanaf nu beschermd door de EU. Het rund moet in West-Vlaanderen geboren zijn, geleefd hebben en geslacht zijn om het label te krijgen. Dankzij de invoering van dit Europees label is het West-Vlaams rundvlees beter beschermd tegen namaak.

Het West-Vlaams Rood Rund heeft een erkenning gekregen als ‘Beschermde Oorsprongsbenaming’. Dat meldt de VRT. Eén van de belangrijkste initiatiefnemers om de erkenning erdoor te krijgen, is slager Hendrik Dierendonck uit Koksijde. Die kreeg hulp van de beroemde chef-koks Peter Goossens en Sergio Herman. “We hebben daar allemaal samen in geïnvesteerd, dit is echt een enorme erkenning”, reageert de slager.

“Kweken uit liefde”

Toch had het niet veel geslaagd of het runderras was vergeten. “Het was niet zo interessant om te kweken”, zegt Dierendonck. “Het is een dier dat je kweekt uit liefde, niet voor het geld, want het is een iets kleiner rund en iets grover van structuur.”

Lokale verschillen

“Vlees is zoals wijn”, voegt Dierendonck nog toe. “Een dier dat 15 kilometer verder graast, smaakt anders. Daarom is die oorsprong zo belangrijk. De westhoek ligt ons zo na aan het hart, dat je het als streekproduct wil erkend zien. Zonder West-Vlaams rood in je toonbank, ben je geen beenhouwer van de Westhoek.”

Onder andere Parmaham en de Bressekip staan ook op de Europese lijst van streekproducten.

Vleesconsumptie gedaald

pixabay

Uit cijfers van ING blijkt dat de vleesconsumptie per kilogram is gedaald in België, veel sneller dan in de buurlanden. Zo aten we in 2016 10 tot 16 procent minder vlees dan vier jaar daarvoor. Die massale daling zou vooral te wijten zijn aan campagnes als ‘Dagen Zonder Vlees’ en ‘Donderdag Veggiedag’.

Toch eten de Belgen op redelijk regelmatige basis vlees in vergelijking met de rest van Europa. 51 procent van onze landgenoten eet meer dan drie keer per week vlees. Alleen bij de Nederlanders ligt dat gemiddelde hoger. Wellicht gaat het bij onze noorderburen wel om kleinere porties.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.220.369
 • Aantal
  doden
  1.131.337
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  253.386
 • Aantal
  doden
  10.539