West-Vlaamse frietfabrikant moet bouw logistiek centrum in Wallonië plots stopzetten: rechtszaak gestart

De West-Vlaamse frietfabrikant Clarebout Potatoes gaat naar de rechtbank, omdat de vergunning voor de bouw van een logistiek centrum en een diepvries is ingetrokken. Clarebout Potatoes heeft een jaarlijkse omzet van 650 miljoen euro en is daarmee de grootste diepvriesfrietenmaker van Europa.

Clarebout Potatoes wil 300 miljoen euro investeren in een nieuw logistiek centrum en een diepvries in Frameries in Wallonië, maar Waals minister van Milieu Carlo Di Atonio (cdH) gaf aanvankelijk een bouwvergunning voor het logistiek centrum en de diepvries, maar trok die, nu beiden al bijna klaar zijn, in. Bovendien schrapte de Henegouwse intercommunale IDEA het voorkooprecht van Clarebout voor de grond waarop het wou bouwen. Daarom neemt eigenaar Jan Clarebout juridische maatregelen. Dat meldt de krant De Tijd.

Boze buurtbewoners

Clarebout vecht de beslissing van Di Antonio aan. Of hij ook de beslissing van IDEA zal aanvechten, is nog niet bekend. Clarebout zou nog in gesprek zijn met de Waalse overheid.

Buurtbewoners in Frameries waren boos omdat Clarebout een fabriek zou bouwen in de buurt. Daardoor was Di Antonio genoodzaakt om het dossier beoordelen.

Pixabay

Grootste Europese producent

Clarebout Potatoes is de grootste diepvriesfrietenfabrikant van Europa, groter dan McCain. In 2017 verkocht het bedrijf nog wereldwijd voor 653 miljoen euro frieten. Het bedrijf heeft een fabriek in de West-Vlaamse gemeente Heuvelland en in de Waalse faciliteitengemeente Waasten.

In totaal worden er 1.600 mensen tewerkgesteld. Als de nieuwe fabriek er komt, zou Clarebout dubbel zoveel frieten kunnen produceren. De nieuwe fabriek is geschikt voor 300 tot 500 werknemers.

Gesponsorde artikelen