West-Vlamingen beïnvloeden Gents dialect, g-klank wordt meer uitgesproken als een h

West-Vlamingen beïnvloeden Gents dialect, g-klank wordt meer uitgesproken als een h

Gentenaars pur sang spreken de g-klank vaker uit als een h. Het Gents is een hardnekkig dialect, maar blijkt toch beïnvloed te worden van buitenaf: door West-Vlamingen in Gent én de omliggende ‘boerse’ dialecten. Toch moeten we niet vrezen dat het Gentse dialect verdwijnt. 

Steeds meer Gentenaars spreken de g-klank uit als een h. Dat meldt Het Nieuwsblad, maar blijkt ook uit het onderzoek naar het dialect van mensen uit Antwerpen, Ieper en Gent. Vooral hoogopgeleide vrouwen met Gentse ouders, nemen de klank gemakkelijk aan. Bizar, vindt onderzoekster Anne-Sophie Ghyselen, want het Gentse dialect is hardnekkig. “Het weigert meestal invloeden van buitenaf over te nemen”, zegt ze.

Toch is dit het geval. Zo passen West-Vlamingen hun taak vaker aan dan Gentenaren. Om die reden verandert het dialect in Gent langzaamaan naar een tussentaal met een Gents of West-Vlaams accent.

Istock

Kinderen zijn ook vatbaarder voor het overnemen van een ander dialect. Een kind dat West-Vlaamse ouders heeft, maar in Gent naar school gaat, neemt gemakkelijk het dialect van zijn of haar leeftijdsgenootjes over.

Gents dialect blijft

Ongeveer tien procent van de inwoners in Gent is West-Vlaams. Nog eens 2.000 West-Vlaamse Gentenaars kwamen er vorig jaar bij. Geen nood, het Gents dialect zal niet meteen verdwijnen. “Zo’n vaart zal het niet lopen. Het wegvallen van de g is een kenmerk van veel plattelands­talen rondom Gent, niet alleen van het West-Vlaams”, legt Ghyselen uit.

Vree wijs’, toch? 😉

Gesponsorde artikelen