Westen toont zich assertiever tegen Rusland: NAVO-leden sturen versterkingen richting Oosten

Het Westen maakt zich steeds meer op voor een mogelijk conflict in Oekraïne. De NAVO kondigde maandag aan troepen op stand-by te zetten en extra oorlogsschepen en gevechtsvliegtuigen te ontplooien bij de oostelijke NAVO-bondgenoten. Ook de Verenigde Staten kondigden aan troepen in uiterste paraatheid te brengen. Volgens Rusland reageert het Westen hysterisch.

Assertiever Westen

Het westerse bondgenootschap lijkt daarmee een assertievere houding aan te nemen tegenover Moskou. Tot nu toe werd vooral aangedrongen op een diplomatische benadering van het conflict. Maar de gesprekken lijken niet veel schot in de zaak te brengen. De eisen van Rusland liggen te hoog voor de NAVO, ondertussen blijft het Russische leger met een indrukwekkende troepenmacht aanwezig aan de Oekraïense grens.

Om te bewijzen niet bij de pakken te blijven zitten, stuurt de NAVO daarom extra versterkingen richting het Oosten.

  • Denemarken zendt een fregat naar de Oostzee en vier F-16-gevechtsvliegtuigen naar Litouwen.
  • Spanje stuurt extra schepen naar een NAVO-vloot en overweegt de inzet van gevechtsvliegtuigen in Bulgarije.
  • Nederland zal ook in Bulgarije twee F-35-gevechtsvliegtuigen stationeren.
  • Frankrijk zegt bereid te zijn om troepen naar Roemenië te sturen. Die eenheden zouden onder een NAVO-commando komen.

Ook de Verenigde Staten kondigden maandag aan hun paraatheid op te drijven. Zo zouden er 8.500 troepen in ‘hogere alertheid’ worden gebracht voor een eventuele ontplooiing in Oost-Europa. De Amerikaanse president Joe Biden hield tevens met verschillende Europese leiders – waaronder ook Europees president Charles Michel – een videoconferentie om de situatie te bespreken. Daar was volgens Biden sprake van “complete unanimiteit” over het conflict.

Volgens het Witte Huis zijn de leiders tijdens het gesprek er overeengekomen een diplomatische oplossing te blijven zoeken. Tegelijkertijd moet er ingezet worden om elke Russische agressie af te houden, dat kan door verdere economische sancties in te voeren en de militaire aanwezigheid van de NAVO in Oost-Europa te versterken. Dat schrijft het persagentschap AP.

Rusland kruipt in slachtofferrol

De opbouw van de troepenmacht gaat regelrecht in tegen de Russische eis om alle NAVO-troepen terug te trekken uit de voormalige Sovjet-landen. Als de grootste Russische eisen compleet genegeerd worden, hoe zal men dan nog tot een diplomatiek antwoord komen op het conflict?

Bovenop de toegenomen militaire paraatheid hebben de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk het personeel uit hun ambassades in Kiev teruggeroepen. Die zet werd door de Oekraïense overheid zelf als “voorbarig” omschreven. Ook de Europese Unie is momenteel nog niet geneigd zijn diplomatisch personeel uit Oekraïne weg te halen, aangezien men de “situatie niet wil dramatiseren”. De Russische machtshebbers wijzen naar die beslissingen om aan te tonen dat het probleem niet bij hen, maar bij de NAVO ligt.

“We zien aankondigingen van de NAVO over versterkingen, over troepen en middelen naar de oosterse flank te sturen. Dit zorgt er allemaal voor dat de spanningen toenemen”, zegt de woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov. “Al deze conflicten gebeuren door de VS en de NAVO, en de informatie die zij verspreiden”, beweert Peskov.

Ondertussen blijft Rusland met 100.000 manschappen aanwezig nabij de Oekraïense grens. Dit blijft de internationale gemeenschap enorme zorgen baren. Moskou blijft echter ontkennen van plan te zijn om Oekraïne binnen te vallen. Volgens Rusland is het Oekraïne zelf – gesteund door de NAVO – dat uit is op een gewapend conflict.

(mah)

Meer
Lees meer...