Wetenschap achter ‘blue monday’ is onzin: absurde formule van corrupte professor

Wetenschap achter ‘blue monday’ is onzin: absurde formule van corrupte professor

De maandag van de laatste volledige week van januari staat bekend als ‘blue monday’, de dag van het jaar waarop we ons zogezegd het meest depressief zouden voelen. Dit zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens bij veel mensen mislukt zijn en dat de vakanties ver weg lijken te liggen. Maar in feite is de wetenschap achter dat fenomeen larie en apekool.

De term blue monday werd in 2005 gelanceerd door de Britse psycholoog Cliff Arnall. In 2009 kreeg Arnall de term officieel gelanceerd met de steun van de Britse Mental Health Foundation. Arnall dacht zelfs een heuse formule uit (zie afbeelding rechts).

Hierin is W een maat voor het weer, D voor de schulden, d voor het maandelijkse salaris, T voor hoelang geleden het kerst was, Q staat voor hoe goed men nog de goede voornemens volhoudt, M voor het motivatieniveau en Na voor het gevoel om actie te ondernemen.

Grootheid ‘tijd’ niet in formule

Heel wat mediakanalen geven blue monday sindsdien elk jaar een overdosis aandacht, maar in feite is de idee achter blue monday grote onzin.

Zo ontbreekt elke verklaring voor hoe de formule is samengesteld, en meet de formule niet in de grootheid ‘tijd’. Dat is een grote contradictie, want blue monday gaat over een bepaald tijdstip.

(Lees hier waarom junkfood je kans op depressie verhoogt.)

Gratis reclame voor reisbureau

Arnall wordt er ook van beschuldigd dat hij op het moment van publicatie werkte bij de universiteit van Cardiff en zijn formule ‘verkocht’ had. De Britse krant The Guardian meldde dat het persbericht, inclusief de formule, geschreven werd door een PR-bureau in opdracht van het reisbureau Sky Travel om meer mensen aan te sporen om op reis te gaan.

Om geloofwaardigheid aan het bericht te hangen, zou het reisbureau verschillende academici hoge bedragen aangeboden hebben om hun naam aan de formule te verbinden. Kort na de publicatie nam de universiteit van Cardiff in de Britse media afstand van Arnall.

(De partydrug ketamine zou helpen tegen depressie.)

Winterdip

Wat wel wetenschappelijk vaststaat, is dat sommige mensen een stuk ongelukkiger zijn in de winter. Je kan er echter iets aan doen: bewegen.

Gesponsorde artikelen