Wetenschap heeft omvang Amazone-bevolking onderschat

Wetenschap heeft omvang Amazone-bevolking onderschat

Wellicht heeft het tropisch regenwoud van het Amazone-bekken in Zuid-Amerika een veel grotere bevolking omvat dan in het algemeen wordt ingeschat. Een aantal delen van het gebied die nagenoeg onbewoonbaar werden geacht, bleken in werkelijkheid de biotoop van in totaal mogelijk een miljoen mensen te zijn geweest. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de University of Exeter, die de overblijfselen van honderden dorpen in het Braziliaanse regenwoud hebben blootgelegd.

Onderzoekers ontdekten de restanten in de huidige Braziliaanse deelstaat Mato Grosso. Voor archeologen zijn grote delen van de Amazone, vooral op verdere afstanden van de grote rivieren, nog onontgonnen gebieden.

Impact

Er werd altijd gedacht dat oude gemeenschappen zich in de buurt van rivieren bevonden maar de recent ontdekte ruïnes bevinden zich op grote afstanden van de belangrijke waterlopen.

university of exeter

De onderzoekers stelden vast dat het gebied zich uitstrekt over een afstand van 1.800 kilometer in de zuidelijke Amazone. het gebied beperkt zich, in tegenstelling tot wat ze altijd dachten, dus zeker niet tot de onmiddellijke omgeving van de oevers. Daarnaast valt ook op dat de bevolkingen het landschap hebben veranderd.

Klimaatregulator

“In het gebied leefden de mensen verdeeld over zo’n duizend tot vijftienhonderd dorpen”, zeggen de wetenschappers. Dat komt neer op bijna één miljoen mensen. Er kan ook aangenomen worden dat de gemeenschappen verschillende talen spraken.

iStock

Volgens de archeologen vult deze ontdekking een belangrijke leemte in de geschiedenis van die regio. In het verleden heeft men namelijk verkeerd aangenomen dat de Amazone nooit door menselijke activiteit of landbouw bezit is. Nu blijkt echter dat het landschap door zijn bewoners in sterke mate is beïnvloed en de impact van de bevolking op die omgeving is nog steeds terug te vinden.

iStock

Gesponsorde artikelen