Wetenschap neemt twijfel weg: Hitler stierf wel degelijk in 1945 in Berlijn

Wetenschap neemt twijfel weg: Hitler stierf wel degelijk in 1945 in Berlijn

Het was lange tijd één van de mysteries uit de geschiedenis: is Adolf Hitler echt in 1945 in Berlijn gestorven? Wetenschappers hebben het nu officieel bevestigd. De stoffelijke resten van Hitler zouden na de Tweede Wereldoorlog in Moskou terechtgekomen zijn. De Russen hebben die eindelijk met de rest van de wereld gedeeld voor onderzoek.

In de Sovjet-Unie wisten ze het al 72 jaar geleden, maar nu mag het voor altijd in de geschiedenisboeken: Adolf Hitler stierf in 1945 op het einde van de Tweede Wereldoorlog door zelfmoord te plegen. De enige die daar eigenlijk nog aan twijfelden waren doemdenkers die bijvoorbeeld ook geloven dat de landing op de maan in scène zou gezet zijn. Toch konden Westerse wetenschappers nu pas de stoffelijke resten van Hitler onderzoeken. Het is opvallend dat de Russen dit plots toelieten, maar een groepje Franse wetenschappers mocht gebitsresten en een stuk schedel bestuderen.

Slechte tanden

Een populaire theorie stelde dat Hitler na de Tweede Wereldoorlog naar Zuid-Amerika zou zijn gevlucht. Andere nazi’s hebben dat in elk geval zeker gedaan. “Hij is niet met een duikboot naar Argentinië gevlucht, hij zit niet op een geheime basis op de Zuidpool en ook niet aan de achterkant van de maan”, zegt onderzoeker Philippe Charlier.

Getty

Hoe wisten ze dan dat ze echt met de resten van Hitler te maken hebben? Ze hadden röntgenfoto’s die een jaar voor Hitlers dood gemaakt zijn. Die vergeleken ze met de resten, en de schedel bleek daar volledig mee overeen te komen. In de schedel zit ook een gat, wat verklaart dat Hitler een kogel door het hoofd kreeg. Ook over zijn gebit bestaat geen twijfel. Hitler had heel slechte tanden, en bijvoorbeeld de tandprothesen zijn bewaard gebleven.

Cyanide

Dat gebit maakt het ook mogelijk om de doodsoorzaak te achterhalen. Er zit namelijk een blauwe aanslag op de tanden, wat het resultaat is van een chemische reactie door contact met het gif cyanide. Het verhaal gaat dat Hitler eerst een capsule met cyanide heeft genomen, nadat hij het gif op z’n hond had uitgetest. Waarom dan dat gat in z’n schedel als hij zeker gif heeft gebruikt? Ofwel heeft Hitler zich tegelijkertijd een kogel door het hoofd geschoten, ofwel heeft één van zijn lijfwachten hem het genadeschot gegeven.

Na z’n dood hebben lijfwachten het lichaam van Hitler en van zijn vriendin Eva Braun in de tuin van de Reichstag in brand gestoken. De Russen waren als eerste van de geallieerden in Berlijn en zo kwam wat overbleef in handen van de KGB. Het volledige verslag staat te lezen in de European Journal of Internal Medicine.

Getty

Hier zijn nog 23 dingen die je niet wist over Adolf Hitler!

Gesponsorde artikelen