Wetenschappelijk bewezen: hoe vaker je in de sauna gaat, hoe kleiner de kans op een beroerte

Wetenschappelijk bewezen: hoe vaker je in de sauna gaat, hoe kleiner de kans op een beroerte

Ben jij ook zo gek van de sauna, maar geraak je daar nooit? Dan heb je nu wel een excuus om meteen een afspraak te maken. Blijkbaar zorgt een sauna niet alleen voor relaxatie, maar ook voor gezondheidsvoordelen. Alleszins, dat zegt de wetenschap!

Volgens een paper die werd gepubliceerd in Neurology hebben mensen die regelmatig een sauna bezoeken, minder kans op een beroerte. Onderzoeker Setor Kunutsor zegt in TIME dat mensen die meer dan vier keer per week in de sauna gaan, 60 procent minder kans maken op een beroerte dan mensen die slechts één keer per week gaan. Je hebt dus zelfs een excuus om meerdere keren op een week naar de wellness te gaan.

Het onderzoek

Voor de studie werd gekeken naar mensen uit Finland, omdat in de sauna gaan daar een gewoonte is. Het is zelfs zo dat heel veel mensen eentje in hun huis hebben. 1.628 volwassenen werden 15 jaar lang onderzocht aan de hand van enquêtes en leefgewoonten. De deelnemers kregen in het begin ook nog een harttest, om te zien hoe het daarmee gesteld is.

Onderzoekers hebben de deelnemers in drie groepen verdeeld: een groep die één keer per week in de sauna ging, een groep die twee of drie keer per week in de sauna ging en de laatste groep die meer dan vier keer per week in de sauna ging.

Tijdens het 15 jaar durende onderzoek kregen 155 mensen een beroerte. Het werd snel duidelijk dat mensen die het meest in de sauna gingen, het minst kans hadden op een beroerte. De kans op een beroerte lag bij alle deelnemers best wel laag, maar het waren vooral degenen die vaak in de sauna gingen die het minst kans hadden. Bij hun lag het risico dus 60 procent lager.

Voordelen

Volgens onderzoeker Kunutsor komt dat omdat sauna een positief effect heeft op de bloeddruk. Door de warmte versnelt de bloedcirculatie en verlaagt de bloeddruk. Vergeet ook niet dat zo’n houten hutten goed zijn voor het immuunsysteem en zorgen voor minder stress.

Tijd om naar de sauna te gaan!

Gesponsorde artikelen