Wetenschappelijk bewezen: je leeft langer als je naar het werk fietst

Wetenschappelijk bewezen: je leeft langer als je naar het werk fietst

Fietsen is gezond, maar blijkbaar is het gezonder dan je denkt. Volgens een onderzoek aan de universiteit van Glasgow, zijn mensen die zich verplaatsen met de fiets veel gezonder dan mensen die zich op een passievere manier naar het werk verplaatsen. Fietsers worden nu eenmaal het gezondst ouder. 

De gepubliceerde studie verwerkte gegevens van 264.337 Britten die tussen 2006 en 2010 werden ondervraagd. Uit de gegevens bleek dat mensen die met de fiets naar het werk gaan, gezonder waren dan degene die zich verplaatsen op een passievere manier zoals wandelaars, automobilisten en gebruikers van het openbaar vervoer.

Bij fietsers verlaagt het risico op vroegtijdig te sterven met 40 percent. Tijdens de langetermijnstudie stierven 37 fietsers. Volgens de onderzoekers zouden er 63 personen zijn gestorven indien ze zich allemaal verplaatsten op een passievere manier dan fietsen.

De kans op het ontwikkelen van kanker vermindert met 45 percent en op hartaandoeningen 46 percent.

Wandelen

Wandelen naar het werk is ook gezond, maar biedt niet dezelfde voordelen als fietsen. Bij te voet pendelen verlaagde het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten met 27 percent en verlaagde het risico om daarvan te sterven met 36 percent. Naar het werk wandelen mindert het risico op vroegtijdig te sterven met 27 percent.

Volgens de studie was er geen verband tussen wandelen en een lagere kans op kanker of vroegtijdig overlijden. Mensen die naar het werk wandelen, leggen geen lange afstanden af. Om gezondheidsvoordelen te halen uit wandelen moeten mensen twee uur per week wandelen. De onderzoekers zeggen in de publicatie dat fietsers wel lange afstanden afleggen naar het werk. Fietsen is ook veel intensiever waardoor fietsers fitter zijn en er ook meer gezondheidsvoordelen uithalen.

iStockphoto

Gesponsorde artikelen