Wetenschappelijk bewezen: niet alle mannen zijn kleine kinderen als ze de griep hebben

Wetenschappelijk bewezen: niet alle mannen zijn kleine kinderen als ze de griep hebben

Een vrouw met een verkoudheid krijgt nog alles rond, een man met een hoestje gaat bijna dood: dat is het cliché dat vrouwen graag van de daken schreeuwen. Maar reageren mannen misschien gewoon heel hard op een normale griep, of zijn mannen echt wat overdramatisch? Een universiteit uit Canada denkt dat ze het antwoord weten. 

Het zou zomaar kunnen dat mannen gewoon kwetsbaarder zijn voor griepsymptomen dan vrouwen. Dat suggereert een studie aan de universiteit van Newfoundland in Canada. Zij onderzochten of mannen inderdaad gewoon zwaardere griepsymptomen krijgen. De resultaten tonen dat mannen zwakkere immuunreflexen hebben tegenover virussen die op de ademhaling slaan.

Vaker naar het ziekenhuis

Dokter Kyle Sue, een assistent aan de universiteit, laat weten dat mannen niet overdreven reageren, maar gewoon echt meer last hebben. Er sterven ook meer mannen aan griep dan vrouwen. De studie bekeek ook het aantal ziekenhuisopnamen van mannen met griep en vrouwen met griep. Daaruit blijkt dat mannen ook vaker een ziekenhuis nodig hebben.

Volgens dokter Sue zouden mannen zieker worden van de griep als een soort van overlevingsstrategie in prehistorische tijden. Het idee erachter is dat ze dan veilig bij de vrouwen blijven, weg van grotere dieren die hen zouden opeten. Erg zieke mensen zouden gedwongen worden om zo thuis te blijven. Of die hypothese blijft staan, is niet duidelijk, maar de cijfers over een soort man-flu doen dat wel.

Hormonen

Overigens zijn premenopausale vrouwen ook beter bestand tegen een gewone verkoudheid, maar dat effect zou afnemen na de menopauze. Sue suggereerde daarom dat testosteron mannen hun immunsysteem zou onderdrukken, terwijl vrouwelijke hormonen zoals oestrogeen je immunsysteem net een boost geven. Voila. Het ligt dus niet aan de mannen.

iStock

Gesponsorde artikelen