Wetenschappers hebben nu een robot gemaakt die echte spieren gebruikt

Wetenschappers hebben nu een robot gemaakt die echte spieren gebruikt

Japanse wetenschappers hebben een robot gemaakt die echte spieren gebruikt. Die spieren zijn “gekweekt” in een reageerbuis, maar dus wel degelijk biologisch. Met biologische spieren kunnen robots op termijn beter menselijke beweging nabootsen.

Alsof de grens tussen mens en machine al niet wazig genoeg is geworden, hebben onderzoekers in Tokio een nieuwe methode ontwikkeld voor het gebruik van levend spierweefsel in robotica.

Het “biohybride” ontwerp, beschreven in het tijdschrift Science Robotics, simuleert het uiterlijk en de bewegingen van een menselijke vinger.

“Als we meer van deze spieren in een enkel apparaat kunnen combineren, zouden we in staat moeten zijn om het complexe gespierde samenspel te reproduceren waardoor handen, armen en andere delen van het lichaam kunnen functioneren”, zegt Shoji Takeuchi, een mechanisch ingenieur bij de universiteit van Tokio. “Hoewel dit slechts een voorlopig resultaat is, kan onze aanpak een grote stap zijn in de richting van de bouw van een complexer biohybridesysteem.”

Ratten

De onderzoekers begonnen te experimenteren met levend spierweefsel omdat plastic en metaal een te beperkt bereik van beweging en flexibiliteit verschaften. Om de spieren van hun robot te laten groeien, leggen ze gelaagde hydrogelplaten gevuld met myoblasten – spiercellen van ratten – op een gerobotiseerd skelet. De volgroeide spier wordt dan gestimuleerd met een elektrische stroom die ze doet samentrekken.

Omdat ze levend weefsel gebruiken, kunnen de robots voorlopig alleen overleven en functioneren in water.

Gesponsorde artikelen