Wetenschappers laten stamcellen met gifstoffen hersentumoren aanvallen

Wetenschappers laten stamcellen met gifstoffen hersentumoren aanvallen

Bestrijden we binnenkort hersentumoren met stamcellen? Het zou goed kunnen, want onderzoekers aan de prestigieuze Harvard University zijn erin geslaagd genetisch gemanipuleerde stamcellen gifstoffen te laten afstoten die enkel kankercellen doden.

De studie van het team werd gepubliceerd in het vakblad Stem Cells, en beschrijft een experiment op muizen dat vijf jaar lang duurde. De Amerikaanse onderzoekers wisten stamcellen zo genetisch te manipuleren dat de gifstoffen gingen uitstoten. Die stoffen vielen vervolgens wel de kankercellen al, maar lieten tegelijk de gezonde cellen met rust. 

Voor de test werd de hersentumor via een chirurgische ingreep verwijderd, en de plaats die vrijkwam werd vervolgens ingenomen door de stamcellen die zich in een afbreekbare gel bevonden. Na de operatie kwamen die stamcellen dan vrij, en namen ze de resterende kankercellen voor hun rekening.

Bloedkankers

Het is overigens niet de eerste keer dat gifstoffen gebruikt worden in de strijd tegen kanker. Ze worden voorlopig al enkele jaren met succes ingezet tegen bloedkankers, maar voorlopig waren ze helemaal niet efficiĆ«nt tegen solide tumoren.  Khalid Shah, de onderzoeker die het team aanstuurde, ontdekte enkele jaren geleden al dat hij stamcellen kon inzetten om de gifstoffen toe te dienen. “Maar eerst moesten we erin slagen de stamcellen zo te manipuleren dat ze niet zelf door het gif gedood werden”, zo zei hij.

Shah denkt dat de eerste klinische tests op mensen binnen de vijf jaar uitgevoerd kunnen worden. Maar tot die tijd zal hij stamcellen blijven inzetten om verschillende types hersentumoren bij muizen te bestrijden. 

Gesponsorde artikelen