Wetenschappers leren een goudvis met een karretje rijden

Israëlische onderzoekers hebben goudvissen getraind om een ​​platform op wielen te gebruiken. De studie laat zien dat goudvissen het cognitieve vermogen hebben om een ​​complexe taak te leren in een omgeving die totaal anders is dan die waarin ze zijn geëvolueerd.

Voor de studie, gepubliceerd in het tijdschrift Behavioural Brain Research, werden de goudvissen getraind om een ​​platform op wielen te gebruiken, een Fish Operated Vehicle of FOV. De FOV kan worden bestuurd en van koers veranderen als reactie op de bewegingen van de vis in een watertank die op het platform is gemonteerd.

De taak van de goudvissen was om het robotvoertuig naar een doel te “drijven” dat door de wanden van het aquarium kon worden waargenomen. Het voertuig was uitgerust met lidar, een teledetectietechnologie die lasers gebruikt om gegevens te verzamelen over de locatie op de grond en de locatie van de vis in de tank.

De goudvissen in de tank werden in een testarena geplaatst en kregen de opdracht om naar een doel te rijden. Nadat ze het doelwit met succes hadden geraakt, ontvingen ze een beloning voor voedselkorrels. De wetenschappers zeggen dat de vissen na een paar dagen training in staat waren om langs obstakels zoals muren te navigeren, terwijl ze pogingen onthielden om ze te misleiden met valse doelen.

credit: Shahar Givon en Matan Samina, Ben-Gurion University of the Negev in Israel

(kg)

Meer
Lees meer...