Wetenschappers bedenken nieuwe anti-tabaksreclame op afzonderlijke sigaretten

Sigaret
James Cook University

Dat roken ontzettend ongezond is weten we allemaal. En toch daalt het aantal rokers de laatste jaren niet. Wetenschappers denken dat ze een effectieve oplossing gevonden hebben. Elke afzonderlijke sigaret bedrukken met waarschuwingen over je gezondheid zou namelijk een oplossing kunnen zijn.

Researchers aan de James Cook universiteit van Queensland in Australiƫ bevraagden meer dan 2.000 rokers en niet-rokers over de gezondheidswaarschuwingen die je vindt op een pakje sigaretten. Hun onderzoek toonde aan dat die waarschuwingen op elke sigaret heel effectief zijn. Dat komt deels omdat het nieuw is.

Shock-effect

De deelnemers aan het onderzoek vonden dat waarschuwingen op afzonderlijke sigaretten namelijk een groter shock-effect opleveren. “De kwaliteit en de duidelijkheid van de informatie die we hebben, is belangrijk voor jongeren. Zij zijn namelijk vaak de target groep van tabaksproducenten”, vertelt de leidinggevende auteur, dokter Aaron Drovandi, aan The Independent.

Het onderzoek besloot dat de meest succesvolle quotes op de sigaretten gingen over je gezondheid en de kostprijs per jaar. Zo wordt er expliciet vermeld dat je tot 7.000 euro per jaar verliest door te roken en dat je leven per sigaret een aantal minuten verkort.

Nieuwe informatie

“Sigaretten pakjes waar de waarschuwende reclame opstaat over je gezondheid bestaat al even. Ze hebben nog wel ergens een effect, maar dat grote shock-effect zijn de al lang kwijt, vergeleken met de beginperiode.”

“Afzonderlijke waarschuwingen op elke sigaret zijn vrij nieuw en bevatten daarnaast ook nieuwe informatie. Daardoor worden ze door de deelnemers ook als effectief gezien. Zeker vergeleken met de oubollige reclame die we nu kennen.”

Een duidelijk toekomstplan voor de nieuwe waarschuwende reclame is er nog niet. In Belgiƫ weten we dus niet of die reclame doorgevoerd zal worden. Maar in de tussentijd is het misschien een goed idee om zelf al te stoppen met roken.

Gesponsorde artikelen