Wetenschappers ontdekken belangrijkste factor om te winnen in het voetbal

Wetenschappers ontdekken belangrijkste factor om te winnen in het voetbal

Balbezit legt in het voetbal de fundamenten voor succes. Dat blijkt uit een studie van een internationaal team wetenschappers op basis van een analyse van 240 wedstrijden in de Chinese Super League (CSL). Het rapport, waarbij tien fysieke en achttien technische indicatoren werden bekeken, toont volgens de wetenschappers dat succesvolle teams de uitslag van de wedstrijd kunnen bepalen door een sterker balbezit op de helft van de tegenstander, waardoor ook meer opportuniteiten voor doelpogingen kunnen worden gegarandeerd.

Onderzoeker Anthony Leicht, professor bewegingsleer aan de Sport and Exercise Science Groupvan de James Cook University in Australië zegt dat er al langer onderzoek wordt gedaan naar factoren die de uitslag van voetbalwedstrijden helpen bepalen. In eerdere onderzoeken werd er ofwel naar fysieke of technische indicatoren gekeken, maar nooit naar de beide samen. Trainers zouden zich volgens de studie dan ook moeten focussen op strategieën die streven naar een balbezit dat meer offensieve acties kan genereren.

De sprintcapaciteit van de spelers heeft volgens de onderzoekers een grote impact op fysiek vlak. Hoe succesvoller de teams, hoe groter de gemeten sprintafstand van de spelers was. “Sprintcapaciteit heeft een belangrijke impact op het tactisch plan van het team, waardoor open ruimtes kunnen worden gecreëerd en opportuniteiten voor penetrerende passes tot stand kunnen worden gebracht,” aldus nog Anthony Leicht.

Op technisch vlak blijkt dat het balbezit op de helft van de tegenpartij zal leiden tot een groter aantal passen in het aanvallende gedeelte van het veld en het penalty-gebied van de tegenstander. De onderzoekers merken nog op dat de betere teams ook de meeste succeskansen hadden in duels waarbij opponenten zich even ver van de bal bevinden.

Balbezit op de helft van de tegenpartij

Op technisch vlak blijkt dat het balbezit op de helft van de tegenpartij zal leiden tot een groter aantal passen in het meest aanvallende derde van de terrein en het penalty-gebied van de concurrentie. De onderzoekers merken nog op dat de betere teams ook de meeste succeskansen hadden in duels waarbij opponenten zich even ver van de bal bevinden.

De meest succesvolle teams bleken echter ook het grootste aantal overtredingen te begaan. “Een betere positionering op het terrein en een grotere assertiviteit kunnen ervoor zorgen dat een bal gemakkelijker voor teamgenoten vrijgemaakt zal worden,” aldus nog professor Leicht.

Gesponsorde artikelen