Wetenschappers zeggen dat je hersenen wellicht hetzelfde zijn als je BFF

Beste vriendinnen
Photo by Elle Hughes from Pexels

Een groepje wetenschappers gelooft sterk dat je aan de hand van hersenscans kan zien wie je leuk vindt en wie zelfs je vrienden zijn. Met andere woorden, je kiest je vrienden eigenlijk niet zelf, maar omdat ze gelijkaardige hersenen hebben. Weird

Volgens een onderzoek aan een Ivy League school hebben hersenonderzoekers en psychologen hersenen bestudeerd van 42 studenten. De wetenschappers bekeken en onderzochten hun reacties op bepaalde filmpjes. Ze moesten naar drie verschillende video’s kijken en hun reactie was erg speciaal.

Zelfde hersengebieden

Volgens de MRI-scans die de onderzoekers hebben genomen, leek het dat de bevriende studenten hetzelfde reageerden op bepaalde zaken in de filmpjes. Het waren blijkbaar dezelfde hersengebieden die oplichtten. Het viel de wetenschappers vooral op dat de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor motivatie, bijleren, affectie en geheugen oplichtten.

Aan de hand van de overeenkomsten in de hersenpatronen konden de wetenschappers duidelijk zien wie bevriend was met wie. Andersom geldt dit natuurlijk ook, degenen die weinig of geen gelijkenissen hadden, behoorden ook tot verschillende sociale groepen.

Het is al langer bekend dat we onze sociale contacten zoeken bij mensen die bij ons passen en dat de werking van onze hersenen er iets mee te maken heeft. We zoeken altijd mensen op die leven volgens dezelfde waarden en normen. Maar het is natuurlijk niet omdat je anders bent dan je bestie, dat jullie geen echte vrienden zijn.

Daarnaast wordt ook nog een opmerking gemaakt over de studie. De manier waarop studenten hun vrienden kiezen, is niet altijd hetzelfde zoals bij iemand op een oudere leeftijd. Maar uit een eerder onderzoek in 2014 bleek ook dat zelfs oudere mensen vrienden kiezen met een zelfde genenpakket. De deelnemers van dit onderzoek waren allemaal volwassenen.

BFF klonk nog nooit zo serieus …

Gesponsorde artikelen