Left Right
scrollTop top

Wetsvoorstel N-VA: koppels moeten keuze krijgen om buiten hun eigen gemeente te trouwen


Wetsvoorstel N-VA: koppels moeten keuze krijgen om buiten hun
eigen gemeente te trouwen

N-VA-parlementslid Goedele Uyttersprot heeft een wetsvoorstel ingediend om trouwen buiten je eigen gemeente mogelijk te maken. Momenteel is het enkel mogelijk om in een gemeente, waar één van de twee ‘lovebirds’ gedomicilieerd is, het huwelijk aan te vragen en in het huwelijksbootje te stappen.

“Er is veel vraag naar een uitgebreidere keuze van een huwelijksplaats”, zegt Kamerlid Goedele Uyttersprot (N-VA) in een mededeling. “Veel koppels willen in een andere gemeente trouwen, bijvoorbeeld omdat ze elkaar op een andere plaats leerden kennen of daar samen hun jeugd doorbrachten. Kunnen trouwen in een gemeente waarmee je een band hebt, draagt zeker bij tot de vervolmaking van die mooie dag.”

Meer keuze voor Belgen in het buitenland

Uyttersprot wijst er ook op dat Belgen, die in het buitenland wonen maar in België willen trouwen, nu meer keuzemogelijkheden hebben dan landgenoten die hier wonen. Zo mogen Belgen in het buitenland om te trouwen kiezen uit de gemeente van de voorlaatste inschrijving, de gemeente van de (groot)ouders en de geboorteplaats. Uyttersprot stelt voor om die regelgeving voor alle Belgen in te voeren.

De aangifte verloopt dan nog volgens de huidige regels, namelijk in de gemeente waar een van de echtgenoten woont, maar de voltrekking van het huwelijk kan in een andere gemeente plaatsvinden.

Bijval van regeringspartners

Open Vld-kamerlid Carina Van Cauter zegt in de kranten van De Persgroep dat bovenstaande trouwkwestie “inderdaad een vraag is die vaak voorkomt. We moeten opletten dat dit voorstel de controle op schijnhuwelijken niet bemoeilijkt, maar als dat niet het geval is, kunnen wij het zeker steunen.”

Ook CD&V-parlementslid Raf Terwingen wil het voorstel overwegen: “Al zullen we daarmee de wereld niet redden.”

De bespreking van het voorstel in de commissie Justitie laat op zich wachten.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.195.366
 • Aantal
  doden
  1.144.069
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  287.700
 • Aantal
  doden
  10.658