Wetsvoorstel voor nultolerantie alcohol in verkeer weggestemd in Kamer

Alcohol verkeer België
Isopix

Er komt voorlopig een nultolerantie voor alcohol in het verkeer in België. Het wetsvoorstel van Kamerlid Joris Vandenbroucke (sp.a) daarvoor is zojuist weggestemd. Enkel de Vlaamse socialisten en de Ecolo-Groenfractie stemden voor.

De drempel voor alcohol in het bloed ligt op dit moment op 0,5 promille en 0,2 promille voor professionele bestuurders. Dat veranderen naar nultolerantie zou volgens verkeersinstituut VIAS moet zorgen voor 17 dodelijke verkeersslachtoffers minder per jaar. In de praktijk zou de grens daarbij voor iedereen op 0,2 promille alcohol in het bloed komen te liggen. Daarmee wordt vermeden dat je positief kan blazen door een kleine hoeveelheid alcohol in je eten.

Sp.a, Groen en Ecolo

“Wat ik in de wet wil inschrijven is wat we al 25 jaar vertellen in de BOB-campagnes: alcohol en rijden gaan niet samen”, zei sp.a-kamerlid Joris Vandenbroucke vanmorgen nog in De Ochtend op Radio 1. Hij diende het wetsvoorstel in samen met de Ecolo-Groenfractie.

Uiteindelijk bleken sp.a, Groen en Ecolo ook de enige partijen die voor stemden in de Kamer. PVDA en PS onthielden zich, terwijl alle andere partijen tegen stemden. Zij pleiten er voor om de huidige alcoholgrens beter te laten naleven.

“Als je gaat kijken naar het effect van alcohol in het bloed blijkt het zich vooral te manifesteren vanaf 0,5 promille. Als we beter inzetten op de 0,5-maatregel dan sparen we 111 mensenlevens”, reageerde CD&V-kamerlid Jef Van den Bergh in De Ochtend tegenover Vandenbroucke.

Ontgoocheld

Na de stemming reageerde Joris Vandenbroucke zeer ontgoocheld:. “Wij hebben hoorzittingen gehouden en alle experten van politie over verkeerskenners tot toxicologen hebben gezegd dat nultolerantie een enorme stap vooruit zou zijn in de aanpak van alcohol in het verkeer”, zei hij.

Gesponsorde artikelen