Left Right
scrollTop top

Weyts (N-VA) gaat achter Franstalige scholen in Vlaamse Rand: “Vlaams belastinggeld dus ook Vlaamse onderwijskwaliteit”


Weyts Franstalige scholen Vlaamse rand
© Twitter

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) stelt een onderzoek in naar de eindtermen in Franstalige scholen in de faciliteitengemeenten van de Vlaamse Rand rond Brussel. Het gaat om scholen, die worden gefinancierd door de Vlaamse Overheid, maar ze hanteren Franstalige eindtermen en worden ook gecontroleerd door de Franstalige Onderwijsinspectie. Een onafhankelijke commissie zal nu nagaan of de gebruikte eindtermen in deze scholen gelijkwaardig zijn aan de Vlaamse eindtermen. Dat laat het kabinet van Weyts weten in een persbericht.

Weyts wijst erop dat in totaal tien Franstalige scholen in de faciliteitengemeenten van de Vlaamse Rand worden gefinancierd door de Vlaamse Overheid. De Franstalige Onderwijsinspectie is bevoegd voor de doorlichting van deze scholen. In theorie zou de Vlaamse Onderwijsinspectie een Nederlandstalig verslag van die doorlichtingen moeten krijgen. Dat gebeurt volgens het kabinet van Weyts echter niet.

(Eerste digitaal toelatingsexamen Arts vlot verlopen: 4.000 kandidaten.)

Eindtermen

De Franstalige scholen vroegen en kregen tot nu toe elk jaar een uitzondering om de Franstalige eindtermen te mogen volgen. Weyts kreeg de vraag om die uitzondering opnieuw toe te staan. Er komt nu eerst een onderzoek voor die uitzondering groen licht krijgt.

Zo stelt Weyts een onderzoek in naar de eindtermen die gehanteerd worden in de Franstalige scholen in de faciliteitengemeenten van de Vlaamse Rand. Een onafhankelijke commissie zal nagaan of die eindtermen wel gelijkwaardig zijn aan de Vlaamse eindtermen en of er voldoende aandacht is voor het Nederlands. “De scholen liggen per slot van rekening in Nederlandstalige gemeenten, zij het dan met faciliteiten”, klinkt het.

(Vlaamse regering pompt 35 miljoen extra in onderwijs: digitale omslag in middelbare scholen.)

“Miljoenen euro’s van Vlaanderen”

De Vlaamse Onderwijsinspectie zal een advies geven en de Franstalige scholen zelf zullen gehoord worden. Uiterlijk tegen het einde van dit jaar zal de Vlaamse Regering beslissen of de Franstalige scholen opnieuw een uitzondering krijgen om de Franstalige eindtermen te volgen.

“Deze scholen vragen aan Vlaanderen miljoenen euro’s aan omkadering en werkingsmiddelen, maar we hebben eigenlijk geen zicht op de onderwijskwaliteit”, zegt Weyts. “Dit is een absurde situatie die al jaren aansleept. Het is tijd om de discussie te objectiveren.”

“Laat experts nagaan of de eindtermen in deze scholen voldoen aan de Vlaamse verwachtingen. En hoe is het gesteld met het Nederlands, zo belangrijk in onze regio? We moeten de lat overal even hoog leggen, in alle scholen die werken met Vlaamse middelen.” Tien jaar geleden probeerde de Vlaamse regering al met een decreet om de inspectiebevoegdheid over de Franstalige scholen naar het Vlaamse niveau te brengen. Het Grondwettelijk Hof gaf daar toen geen gehoor aan.

(Belgische kolonisatie niet in eindtermen onderwijs ondanks officieel voorstel van Groen en sp.a.)


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.576.990
 • Aantal
  doden
  1.188.787
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  412.314
 • Aantal
  doden
  11.452