Left Right
scrollTop top

Vlaanderen verbiedt handel en kweek in dieren met (bewuste) erfelijke aandoeningen


Weyts verbod handel dieren erfelijke aandoeningen
© pixabay

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) legt een lijst aan met dieren die niet meer gekweekt of verkocht mogen worden omdat hun erfelijke aandoening voor gezondheidsproblemen zorgt. Vandaag de dag worden nog heel wat dieren bewust gekweekt met een genetisch defect, omdat hun onnatuurlijke uiterlijk meer in de smaak zou vallen bij kopers. Vanaf 1 januari 2021 is de kweek of verkoop van die dieren verboden.

pixabay

In de handel vind je heel wat dieren met een onnatuurlijk uiterlijk. Ze werden gekweekt met genetische defecten die hen een bijzonder uitzicht, maar vaak ook veel gezondheidsproblemen geven. Een bekend voorbeeld is de ‘Scottish Fold’-vouwoorkat, erg populair bij vloggers en beroemdheden zoals Taylor Swift. Met hun hangoortjes, platte snuit en grote ogen zien deze dieren er schattig uit.

Deze ‘Scottish Fold’-katten komen als eerste op de lijst van Weyts te staan. De korte, naar voren geplooide oren van deze vouwoorkatten zijn eigenlijk een misvorming. Die kan bij de dieren leiden tot zware pijnen, chronische artritis en zelfs volledige kreupelheid.

(Grote koalapopulatie in Australische deelstaat dreigt helemaal uit te sterven binnen 30 jaar.)

600 dieren per jaar

Maar de vouworen zijn veroorzaakt door een aandoening in het kraakbeen. Dit genetisch defect verspreidt zich over het volledige lichaam van het dier. Zo krijgt een vouwoorkat vaak last van de gewrichten en kampt het dier met ontstekingen en kreupelheid. Hun poten kunnen krom gaan staan en de aandoening is progressief en ongeneeslijk. Op dit moment zijn er in Vlaanderen 25 kwekers die nog fokken met vouwoorkatten. Elk jaar worden er ongeveer 600 van deze dieren geboren en verhandeld.
De beslissing van Weyts kwam er na een advies van de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn en overleg met kattenverenigingen.

(Eerste beelden ooit van ’s werelds zeldzaamste gorilla’s en hun baby’s.)

Januari 2021

EPA

De dieren op de lijst van Weyts zullen vanaf 1 januari 2021 niet langer verkocht of gekeekt mogen worden in Vlaanderen. Het gaat dus om diersoorten waarbij hun erfelijke aandoening voor te veel gezondheidsleed zorgt. Het zogenaamde ‘Kennelbesluit’ – dat de voorwaarden rond de verkoop van dieren vastlegt – wordt daarvoor uitgebreid met extra verbodsbepalingen.

“Dieren moeten niet lijden omwille van een menselijke modegril”, zegt Weyts in een persbericht. “We mogen dieren niet opzadelen met een vreselijke handicap, alleen maar omdat het mooi zou staan op een foto. Als beschaafde samenleving mogen we niet meer blind zijn voor het dierenleed achter sommige fokpraktijken.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  59.160.472
 • Aantal
  doden
  1.396.267
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  559.902
 • Aantal
  doden
  15.755