Left Right
scrollTop top

WhatsApp of Facebook Messenger: welke app laat het snelst je batterij leeglopen?


WhatsApp of Facebook Messenger: welke app laat het snelst je batterij leeglopen?

Ben je ook zo’n fervent chatter op je smartphone? Dan weet je beter dan wie ook dat die verdomde batterij zo snel leegloopt. Misschien gebruik je dan wel gewoon de verkeerde app, want Amerikaanse onderzoekers zijn nagegaan hoeveel energie die allemaal verbruiken.

De onderzoekers namen vijf chatapps onder de loep: WeChat, WhatsApp, Facebook Messenger, Line en Viber. Enkel de twee apps in het bezit van Facebook zijn in onze omgeving echter populair, dus we gaan ook enkel die resultaten eens bekijken. Voor het onderzoek werd een bericht aangemaakt van 120 karakters, en de onderzoekers gingen na wat het meeste energie verbruikte: dat ineens volledig doorsturen, of in meerdere keren (bijvoorbeeld als je telkens op verzenden klikt aan het einde van een zin).

Uit het onderzoek blijkt dat je veel beter het bericht in één keer kan typen, en dan op verzenden klikt. Dat verbruikt echt pakken minder energie. Maar er is wel duidelijk een verschil tussen WhatsApp en Facebook. Over het algemeen blijkt WhatsApp veel minder energie te verbruiken. Maar weet je, het verzenden van die berichten is eigenlijk niet wat het meeste verbruikt. Wel dat je constant aan je chatpartner laat weten of je nu al dan niet ‘aan het typen’ bent.

Maar uiteraard ben je niet altijd aan het chatten. Daarom keken de onderzoekers ook wat de chatapps aan energie slurpen als je andere dingen aan het doen bent. Want het is niet omdat je niet aan het chatten bent, dat de apps zomaar niets doen. Ze moeten namelijk regelmatig verbinding maken met de server. Daaruit blijkt dat Facebook Messenger minder energie verbruikt dan WhatsApp als het scherm uit staat, maar gigantisch veel meer gebruikt als het scherm aan staat.

Welke applicatie zal nu het minste van je batterij vergen? Dat hangt een beetje van je manier van werken af. Staat je scherm veel aan, dan zal Facebook Messenger alleen maar zorgen dat je batterij sneller leeg is. WhatsApp verbruikt vreemd genoeg meer energie als het scherm uit staat. Dat kan verklaard worden door het feit dat WhatsApp de smartphone vaker zal wakker maken om verbinding te maken met de server. Dus ligt je smartphone vaak gewoon naast je op bureau, dan zal Facebook Messenger minder energie verbruiken. Maar als je scherm ongelooflijk vaak aan staat en je erg veel berichten verstuurt, dan kan je best voor WhatsApp gaan.

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  59.750.988
 • Aantal
  doden
  1.409.160
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  561.803
 • Aantal
  doden
  15.938