WhatsApp ziet vermindering in fake news door beperking op ‘doorstuurberichten’

70 procent minder spam op whatsapp
ISOPIX

Begin deze maand kondigde WhatsApp aan dat het voortaan niet langer mogelijk is om vaak gedeelde berichten naar meerdere personen tegelijk door te sturen. WhatsApp zegt dat de beperking ervoor zorgt dat er minder fake news wordt verspreid.

Vroeger was het mogelijk om een bericht naar vijf personen tegelijk te sturen. Met de nieuwe maatregel kan je zogenaamde ‘doorstuurberichten’ maar naar één persoon sturen.

Tot 70 procent minder

De maatregel zou de verspreiding van fake news tegengaan en zou de berichtenapp houden “als plek voor persoonlijk gesprekken”. En dat lijkt ook te werken. WhatsApp verklaarde aan TechCrunch dat de nieuwe limiet de verspreiding van fake news met 70 procent heeft doen afnemen.

In 2018 installeerde WhatsApp al een beperking op het aantal personen waar je in één keer hetzelfde bericht naar kon sturen. Maar via allerlei achterpoortjes bleef nog altijd heel wat desinformatie rondgaan op de berichtenapp. Sinds de uitbraak van Covid-19 zag WhatsApp een toename in de hoeveelheid ‘doorstuurberichten’. Veel van die berichten droegen bij tot het verspreiden van valse informatie over het coronavirus. Vandaar de nieuwe limieten.

Messenger Rooms
(bron: ISOPIX)

Komend weekend lanceert moederbedrijf Facebook Messenger Rooms. Dat is een uitbreiding van het bestaande Facebook Messenger die ook zal verschijnen in WhatsApp. Je zal vanaf dan met maximum vijftig personen kunnen deelnemen aan één videogesprek. Een serieuze uitbreiding die later ook beschikbaar zal zijn op Instagram.

Verkiezingsjaar in de VS

Het bestrijden van fake news is niet alleen belangrijk tijdens de coronapandemie. In de Verenigde Staten zijn de verkiezingen ook in zicht. Het verspreiden van fake news over kandidaat-presidenten kan zo aanzienlijke gevolgen hebben. Met deze actie laat WhatsApp zien dat één maatregel het verschil kan maken.

Na vorige verkiezingen in de Verenigde Staten was er veel commotie. Donald Trump zou namelijk de verkiezingsuitslag via berichten op sociale media beïnvloed hebben President Trump heeft dat altijd ontkend en noemde die beweringen fake news.

Gesponsorde artikelen