WhatsApp verwijdert geen gewiste chats, blijkt nu

WhatsApp verwijdert geen gewiste chats, blijkt nu

Als je chatgesprekken in WhatsApp verwijdert, zijn die niet weg maar toch nog te lezen. Pas als de app van de smartphone wordt gewist, zijn alle verwijderde chats effectief weg.

Het probleem blijkt te zitten in de manier waarop in WhatsApp data wordt opgeslagen. Wanneer chats verwijderd worden, wordt die data niet overschreven en blijft ze toch nog in de app bestaan. Het lijkt daarmee voor de gebruiker wel alsof de chats zijn verwijderd. Alleen als de WhatsApp-app wordt verwijderd, worden ook de verwijderde berichten gewist.

WhatsApp backupt bovendien standaard chats naar de cloud waar de verwijderde berichten ook in te zien zijn. Opsporingsdiensten kunnen die back-ups bij onder andere Apple en Google opvragen.

Encryptie

WhatsApp introduceerde recentelijk end-to-end-encryptie, waarmee chats zodanig worden versleuteld dat alleen de ontvanger ze kan lezen. Zodra een bericht is ontvangen, wordt dat opgeslagen op de telefoon. Maar als iemand toegang krijgt tot de WhatsApp-data op je smartphone of via een backup in de cloud, kunnen de berichtjes wel worden gelezen.

Jonathan Zdziarski, de man die “het lek” ontdekte, zegt overigens dat WhatsApp niet de enige app is waar gewiste chats toch nog te lezen zijn. Bij onder meer iMessage is dat ook het geval. Signal zou volgens de onderzoeker wel veilig zijn.

Gesponsorde artikelen