WHO: “Concentratie microplastics in drinkwater niet gevaarlijk”, maar meer onderzoek is nodig

drinkwater
pixabay

De wereldgezondheidsorganisatie WHO komt met een verrassend bericht: de concentraties microplastics in ons drinkwater zijn niet gevaarlijk. Tenminste, dat concludeert de WHO uit de eerste onderzoeksresultaten. Voor mensen is er vooralsnog geen probleem, dieren zitten wel in de nesten.

Net nu we herbruikbare plastiek eindelijk de deur gewezen hebben, komt de WHO met dat nieuws: microplastics zijn (nog) niet gevaarlijk voor de mens. Tenminste, de huidige concentratie microplastics zouden zelfs niet in ons systeem terechtkomen. Dat concludeert de WHO op basis van een eerste onderzoek.

(Nog) niet gevaarlijk

Toch is het niet allemaal goed nieuws: er is wel degelijk een ‘nog’ verbonden aan die ‘niet gevaarlijk’. Want momenteel zijn de plasticdeeltjes in het drinkwater nog te groot om opgenomen te worden door ons lichaam. Met andere woorden: ze gaan erin en ze komen er op dezelfde manier weer uit.

De WHO geeft wel toe dat kleinere plasticdeeltjes wel opgenomen worden in ons lichaam, momenteel zonder nadelige gevolgen. De organisatie benadrukt wel dat er nog meer onderzoek nodig is: wat het effect van meer plastic zou zijn, is nog niet duidelijk.

Plastic overal

En dat moeten we wel weten, want de plasticsoep in onze oceanen wordt steeds groter. De stukjes plastic die ronddrijven, maar niet verteren, worden steeds kleiner. Op termijn kunnen we dus logischerwijze verwachten dat we tóch van die hele kleine deeltjes binnen zullen gaan krijgen.

Dat is geen ver-van-ons-bed show: integendeel. De plasticsoep drijft dan wel ver van ons, in deze rivier in Engeland werd de hoogste concentratie microplastic ter wereld gemeten. Daarnaast vonden we ook al microplastic op de Noordpool, daar geraakt door de regen. En in ons kraanwater.

De WHO heeft dan ook aangedrongen op meer onderzoek: binnen een jaar mogen we de resultaten van een groot onderzoek verwachten. Daar werd anderhalf miljoen euro voor uitgetrokken. Er worden 16 projecten die de effecten van microplastics op het menselijk lichaam bekijken, mee gefinancierd.

Dieren sterven door plastic

Tot dan blijft het belangrijk om ons plasticverbruik en afvalmanagement te verbeteren: de WHO liet optekenen dat plastic wel gevaarlijk is voor milieu en voor kleinere organismen. Dan gaat het over microplastics. Dat grotere stukken plastic gevaarlijk zijn voor onze fauna en flora, toont het verhaal van deze walvis.

Gesponsorde artikelen