Left Right
scrollTop top

WHO waarschuwt: “Coronavirus verdwijnt misschien nooit, maar we kunnen er wel mee leren leven”


WHO coronavirus vaccin verdwijning
© EPA

De noodhulpcoördinator van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties is er niet zeker van dat we erin zullen slagen om het coronavirus uit te roeien. Michael Ryan stelt op een virtuele persconferentie dat het mogelijk is dat “het nooit meer verdwijnt”. De WHO stelt wel dat we met het coronavirus kunnen leren leven, zoals we daar ook manieren voor gevonden hebben bij andere virussen.

Michael Ryan, de noodhulpcoördinator van de WHO, vergeleek de coronacrisis met de uitbraak van hiv, het virus dat de ziekte aids veroorzaakt. Ook hiv is niet helemaal verdwenen, maar dankzij medicatie en preventieve maatregelen is de wereld er wel in geslaagd om op een normale manier verder te leven. “Ik wil de ziektes niet met elkaar vergelijken. Maar we moeten realistisch zijn”, stelt Ryan.

(Het café- en restaurantbezoek van de toekomst: horecasector stelt voorstel van maatregelen op voor heropening.)

Voorwaarden voor verdwijning

EPA

Hij zegt dat de kans op een volledige uitroeiing van het coronavirus zeer klein is. Zo zou er ten eerste een enorm effectief vaccin op de markt moeten komen.

Dat vaccin zou in gigantische hoeveelheden geproduceerd moeten worden en zou daarna overal ter wereld verdeeld moeten worden. “Elk van die stappen zit vol uitdagingen”, volgens Ryan.

(Veiligheidsraad: Musea, markten en kappers mogen deuren openen vanaf 18 mei.)

Antivaccinbeweging

EPA

Bovendien moet iedereen er dan nog mee akkoord gaan om ingeënt te worden met het vaccin. De WHO-noodhulpcoördinator uitte dan ook kritiek op de antivaccinbeweging die de jongste tijd vooral actief is op sociale media en op het gebrek aan financiële middelen in de gezondheidszorg. “We hebben al een voorbeeld van een zeer effectief vaccin, dat niet effectief wordt ingezet”, zei Ryan. Hij verwees daarbij onder meer naar de mazelen. Die ziekte is na jaren weer aan een opmars bezig, omdat sommigen weigeren om hun kinderen in te laten enten tegen de ziekte.

(EU ziet buitenlands toerisme zitten: het voorstel van de Commissie.)

Tweede golf?

EPA

Heel wat landen versoepelen momenteel de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO, wijst erop dat er geen manier bestaat om uit te sluiten dat die versoepelingen niet zullen leiden tot een nieuwe golf van besmettingen: “Veel landen willen af van hun maatregelen. Maar onze aanbeveling is nog altijd dat elk land in de hoogste fase van paraatheid moet zijn.”

“Bij sommigen lijken de magische ideeën te bestaan dat lockdowns perfect werken en dat die lockdowns loslaten heel goed zal verlopen. Beide zijn echter niet zonder risico”, voegde Ryan er nog aan toe.

(Belgen drinken en roken meer in quarantaine.)


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  61.636.609
 • Aantal
  doden
  1.442.572
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  570.829
 • Aantal
  doden
  16.339