WHO beveelt eerste malariavaccin aan voor gebruik op grote schaal

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft ’s werelds eerste malariavaccin aanbevolen voor kinderen in Sub-Sahara-Afrika en andere regio’s met een matige tot hoge overdracht van malaria.

Waarom is dit belangrijk?

Malaria is een potentieel dodelijke ziekte die wordt verspreid door de malariamug. Gewoonlijk veroorzaakt de ziekte symptomen zoals hoge koorts, griepachtige symptomen en rillingen. Jaarlijks sterven er honderdduizenden mensen aan malaria. De ziekte treft vooral kinderen.

“Dit is een historisch moment”, zei WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus in een verklaring. “Het gebruik van dit vaccin bovenop de bestaande middelen om malaria te voorkomen zou tienduizenden jonge levens per jaar kunnen redden.”

Kinderen zullen in totaal vier keer een prik krijgen: als ze vijf maanden, zes maanden en zeven maanden oud zijn en vervolgens als ze 18 maanden zijn.

De WHO benadrukt wel dat het gebruik van muskietennetten nodig blijft. Volgens de gezondheidsorganisatie kunnen door het middel jaarlijks tienduizenden levens gered worden. In Afrika sterven jaarlijks zo’n 260.000 kinderen onder de vijf jaar aan malaria.

“Een sprankje hoop”

“Eeuwenlang heeft malaria Afrika ten zuiden van de Sahara geteisterd en onnoemelijk persoonlijk leed veroorzaakt”, aldus Dr. Matshidiso Moeti, regionaal directeur van de WHO voor Afrika, in een persbericht.

“We hebben lang gehoopt op een effectief malariavaccin en nu is er voor het eerst zo’n vaccin dat wordt aanbevolen voor gebruik op grote schaal. De aanbeveling van vandaag biedt een sprankje hoop voor het continent dat de zwaarste last van de ziekte draagt en we verwachten dat veel meer Afrikaanse kinderen tegen malaria zullen worden beschermd en tot gezonde volwassenen zullen opgroeien.”

De WHO zei dat de volgende stappen zullen bestaan uit financieringsbesluiten voor een bredere verspreiding van het vaccin.

GSK

Het vaccin RTS,S/AS01, oftewel Mosquirix, is door GlaxoSmithKline (GSK) ontwikkeld. Het wordt door de WHO aanbevolen op grond van de resultaten van een proefprogramma waaraan meer dan 800.000 kinderen in Ghana, Kenia en Malawi hebben deelgenomen.

Daaruit bleek dat het vaccin kosteneffectief was en bijdroeg tot een vermindering met 30 procent van het aantal levensbedreigende ernstige gevallen van malaria in gebieden waar andere preventieve maatregelen werden genomen.

GSK brak in1996 voor het eerst door met het Mosquirix-vaccin, dat zes van de zeven vrijwilligers in een eerste proef beschermde. Aanvullende studies in 1999 op volwassenen in Gambia en in 2004 op kinderen in Mozambique bewezen eveneens dat het vaccin effectief was.

Op basis van de verschillende proeven heeft de onderneming vorig jaar een aanvraag ingediend bij het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Daarmee zette het de eerste stap naar de goedkeuring van het vaccin voor gebruik op grote schaal.

Lees ook:

(jvdh)

Meer
Lees meer...