Left Right
scrollTop top

WHO reageert op kritiek: “Wel vroeg genoeg gewaarschuwd”


Tedros Adhanom Ghebreyesus
© epa

De Wereldgezondheidsorganisatie verdedigt zich tegen de kritiek dat het te laat zou gereageerd hebben op het nieuwe coronavirus. Volgens WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus hadden landen nog meer dan genoeg tijd om zich voor te bereiden nadat de organisatie eind januari een wereldwijde noodtoestand had afgekondigd.

“Op 30 januari riepen we een wereldwijde noodtoestand uit. Op dat moment waren er nog maar 82 geregistreerde besmettingen en geen doden van het nieuwe coronavirus buiten China. De wereld had dus genoeg tijd om zich voor te bereiden”, zegt Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO, op een persconferentie.

Verenigde Staten

Op dit moment zijn er wereldwijd meer dan 3,4 miljoen besmettingen met SARS-CoV-2, zoals het nieuwe coronavirus officieel heet. Officieel stierven al zo’n 240.000 mensen aan Covid-19, de ziekte die door het virus veroorzaakt wordt.

De Verenigde Staten zijn met meer dan 1,1 miljoen besmettingen en 65.000 doden het zwaars getroffen. Het is dan ook de Amerikaanse president Donald Trump die het zwaarst uithaalde naar de Wereldgezondheidsorganisatie. Volgens hem probeerde de WHO de ernst van de uitbraak te verdoezelen en zijn ze gefaald in hun taak om voldoende informatie te verschaffen. Hij stopte dan ook (tijdelijk) de financiering van de organisatie.

Experts naar China

Volgens Tedros heeft de WHO er wel alles aan gedaan om die informatie te verkrijgen. Zo heeft het in februari een team van wetenschappers naar China gestuurd om het uitbraak van het nieuwe coronavirus te onderzoeken. “We hebben geen tijd verspild, we wilden geen tijd verspillen. Mensen hadden ons aangeraden om niet naar China te gaan omdat dit virus nog nieuw was, maar we hebben het toch gedaan”, is de WHO-baas stellig.

Toch is het contact tussen de WHO en de VS niet helemaal verbroken. “We blijven contact hebben en werken nauw met hen samen”, zei de Wereldgezondheidsorganisatie over die relatie.

Waarschuwingen

Tedros Adhanom Ghebreyesus besloot zijn persconferentie met enkele waarschuwingen. Zo vreest hij dat de pandemie van het coronavirus de vooruitgang die gemaakt is tegen andere virussen kan stoppen. Meerdere landen lieten namelijk al weten dat ze door de wereldwijde lockdown niet meer aan voldoende vaccins kunnen raken voor andere ziektes.

Ook waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie voor de zware impact die het coronavirus kan hebben in landen met een slechte gezondheidszorg. Tedros uitte zijn zware bezorgdheid over het toenemend aantal besmettingen in landen zoals Haïti, Somalië en Soedan. Ook in het verleden sprak hij daarover al zijn ongerustheid uit.

Afbouw coronamaatregelen

Tot slot riep de WHO nogmaals op aan alle landen om voorzichtig te zijn bij het versoepelen van de lockdownmaatregelen. Dit mag volgens hen enkele gebeuren als nieuwe besmettingen voldoende opgevolgd kunnen worden. Anders riskeren landen getroffen te worden door een zware tweede golf. In België begint die afbouw van de coronamaatregelen komende maandag met fase 1A.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.195.366
 • Aantal
  doden
  1.144.069
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  287.700
 • Aantal
  doden
  10.658