WHO-topman: “Pandemie in Europa komt in eindspel”

Volgens Europees directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Hans Kluge zou het einde van de pandemie stilaan in zicht zijn. De Omikron-variant heeft volgens Kluge een nieuwe fase in de pandemie geluid in Europa.

De Belgische WHO-topman vertelde het optimistische nieuws aan persagentschap AFP op zondag. Volgens Kluge is het “aannemelijk dat Europa richting een soort pandemisch eindspel gaat”.

“Dankzij” Omikron

Die bocht richting een “nieuwe fase” is te danken aan de Omikron-variant. De WHO schat dat Omikron eerst verder hevig te keer zal gaan in Europa. De variant breekt elke week nieuwe besmettingsrecords in verschillende Europese landen. Toch lijkt er van een rampspoed in de zorg weinig sprake te zijn. Tegen maart zou ongeveer 60 procent van alle Europeanen met de Omikron-variant besmet zijn, zegt Kluge.

Na die Omikron-golf zal volgens Kluge een periode van immuniteit volgen: “Voor enkele weken of maanden zal er een globale immuniteit zijn. Enerzijds is dit te danken aan de vaccinatie, anderzijds omdat velen door de besmetting immuniteit hebben opgebouwd.” Na die kalme periode zal het virus ongetwijfeld terugkomen, maar de WHO meent dat er van een pandemie geen sprake meer zal zijn.

Voorzichtig blijven

Hoewel die vooruitzichten zeer optimistisch zijn, waarschuwt Kluge dat het belangrijk is om voorzichtig te blijven. Het virus blijft bijzonder onvoorspelbaar en nieuwe varianten zullen blijven opduiken. Daarom is het nog veel te vroeg om al over een endemische fase te spreken.

“Er is veel sprake over een endemie, maar dat wil zeggen dat we precies kunnen voorspellen wat er op ons af zal komen. Dit virus heeft ons meer dan eens compleet verrast, we moeten dus zeer voorzichtig blijven”, aldus de WHO-directeur.

Ondanks die oproep tot voorzichtigheid, is in andere hoeken van de wereld stilaan duidelijk dat Omikron – ondanks zijn enorm krachtige besmettelijkheid – geen grote rampen veroorzaakt. In het Verenigd Koninkrijk lijkt de besmettingspiek gepasseerd, daarom kondigde premier Boris Johnson aan om een groot deel van de coronamaatregelen te versoepelen. Ook vanuit de medische sector in Israël klonk harde kritiek op de overbodig strikte manier van hoe overheden met Omikron omgaan.

Met hun optimistische inzichten lijkt de WHO te erkennen dat de Omikron-variant niet de catastrofes veroorzaakt waarvoor in het begin werd gevreesd. Bij het begin van het jaar zei nationaal voorzitter van de WHO, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, nochtans dat het volstrekt onterecht zou zijn om Omikron als mild te omschrijven.

(am)

Meer
Lees meer...