Left Right
scrollTop top

WHO waarschuwt voor 190.000 doden door coronavirus in Afrika


Afrika coronavirus
© Isopix

De kans bestaat dat het nieuwe coronavirus nog meerdere jaren actief is in Afrika en daar de komende 12 maanden voor maar liefst 190.000 doden zal zorgen. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gezegd in een speciale persconferentie over het continent.

“Hoewel Covid-19 zich in Afrika waarschijnlijk niet zo exponentieel zal verspreiden als elders in de wereld, zal het op bepaalde hotspots waarschijnlijk wel aanwezig blijven”, zegt Matshidiso Moeti, directeur van WHO Afrika. “Covid-19 zou de komende jaren een vaste waarde in ons leven kunnen worden, tenzij een proactieve aanpak door veel landen in de regio wordt gevolgd. We moeten testen, opsporen, isoleren en behandelen.”

Tussen 29 en 44 miljoen besmettingen

De speciale persconferentie van de Wereldgezondheidsorganisatie en het Wereld Economisch Forum over Afrika kwam er na een grootschalige studie over de impact van het nieuwe coronavirus op het continent. Dat onderzoek keek naar de situatie in 47 Afrikaanse landen met in totaal meer dan 1 miljard inwoners.

Volgens de studie zouden in het eerste jaar van de pandemie tussen de 29 en 44 miljoen mensen besmet kunnen worden met het nieuwe coronavirus als beperkende maatregelen geen succes hebben. Zoveel besmettingen volgens de WHO de beschikbare medische capaciteit in Afrika zwaar overbelasten. In het continent zijn namelijk per miljoen inwoners maar negen bedden op intensieve zorg. Die situatie zou kunnen leiden tot maar liefst 190.000 doden op een jaar tijd.

Maatregelen

Op dit moment zijn in Afrika officieel meer dan 51.000 mensen besmet en stierven er al meer dan 2.000 aan Covid-19. Die aantallen stijgen de laatste dagen echter steeds sneller. “We verwachten dat we binnen vier tot zes weken een piek zullen bereiken als er niets wordt gedaan”, zei Moeti op de persconferentie van gisteren.

Momenteel zijn er in veel Afrikaanse landen al lockdownmaatregelen van kracht om de verspreiding van het virus tegen te gaan. “We moeten erkennen dat Afrikaanse regeringen veel doen”, zegt Stephen Karingi, directeur van de Economische Commissie voor Afrika van de VN in Addis Abeba. “Volgens de prognoses zouden we nu in oorlogssituatie moeten zitten. Maar door de maatregelen van regeringen en gemeenschappen zijn besmettingen er lager dan elders.”

Onvoldoende tests

Toch blijft de echte situatie in Afrika moeilijk in te schatten. Er worden op het continent namelijk maar heel weinig tests uitgevoerd. Velen vrezen dan ook dat de officiële statistieken niet de werkelijke omvang van de pandemie weerspiegelen. Onder andere Somalië en Nigeria moesten hun cijfers al bijstellen nadat bleek dat veel doden nergens geregistreerd waren.

Tanzania zou dan weer bewust de ernst van de situatie verdoezelen om president John Magufuli te beschermen. Die weigerde namelijk om grote religieuze bijeenkomsten te verbieden. Magufuli zelf beweert dat de geleverde coronatests in zijn land defect zijn en valse positieve resultaten opleveren. De president beweert zelf dat bij controles een geit en een pawpaw vrucht positief hebben getest op het coronavirus.

John Nkengasong, hoofd van het Africa Centres for Disease Control and Prevention, ontkent dat er een probleem is met de tests. “Als we testen, zullen we merken dat we niet tevreden mogen zijn. Dit is een zeer gevaarlijk en verraderlijk virus. We mogen ons niet laten misleiden door de lage cijfers”, zei hij. Wel zou er in veel landen een probleem zijn met de voorraad chemische reagentia om tests te kunnen uitvoeren.

Landen die wel meer tests uitvoeren, merken ook direct een enorme stijging van het aantal besmettingen. Dat was onder andere het geval in Ghana dat deze week een stijging zag van 42,5% in bevestigde gevallen.

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika was een van de eerste landen in sub-Sahara-Afrika waar een uitbraak was van het nieuwe coronavirus. Daar zijn ondertussen al 8.232 besmettingen vastgesteld en stierven al 161 mensen aan Covid-19. Toch krijgt het land complimenten over de manier waarop het de epidemie heeft aangepakt.

Volgens professor Salim Abdool Karim, de belangrijkste adviseur van de Zuid-Afrikaanse regering, was het land op weg naar een situatie vergelijkbaar met Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Dankzij strikte lockdownmaatregelen en 30.000 gezondheidswerkers die lokaal op zoek gingen naar uitbraken is een humanitaire ramp vermeden. Deskundigen vrezen wel dat de epidemie later deze zomer er pas zijn hoogtepunt zal bereiken.

Toch is Zuid-Afrika al begonnen met de versoepeling van de coronamaatregelen. Ook Rwanda, Congo en Mauritius hebben bepaalde beperkingen al opgeheven. Die beslissing is niet zonder risico, maar noodzakelijk. Heel wat inwoners op het continent zijn namelijk afhankelijk van hun dagelijkse loon om aan voedsel te raken. Als zij door de lockdown niet kunnen werken, dreigt een enorme hongersnood.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.220.369
 • Aantal
  doden
  1.131.337
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  253.386
 • Aantal
  doden
  10.539