WHO waarschuwt: al honderden miljoenen mensen hebben gehoorschade, een miljard anderen lopen groot risico

WHO waarschuwt: al honderden miljoenen mensen hebben gehoorschade, een miljard anderen lopen groot risico

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO waarschuwt ons allemaal voor het risico op gehoorschade. Hoewel dat niet de eerste keer is, zegt de organisatie dat het risico alleen maar groter blijft worden. Intussen lopen al 1,1 miljard jongeren het risico, waarvan 360 miljoen al onherstelbare gehoorschade opliepen.

Het WHO zegt dat het volume van de hoofdtelefoon of oortjes bij ongeveer de helft van de jongeren tussen 12 en 35 jaar in ontwikkelde landen te hoog staat. Dat blijkt uit nieuwe cijfers uit de rijke en middelrijke landen. En daarnaast gaan jongeren ook nog eens vaak naar discotheken en bars waar ze aan te hoge geluidsniveaus worden blootgesteld. “Als je door je muziek geen gesprekken van mensen rondom meer hoort, dan staat de muziek te hard”, zegt het WHO.

Maar daar houdt het niet op, want ook op sportevenementen wordt het alleen maar erger. Denk maar aan het constante getoeter van duizenden vuvuzela’s op het WK Voetbal in Zuid-Afrika. En tegenwoordig proberen clubs ook nog eens de records voor “het luidste stadion” binnen te rijven. De WHO verwijst onder meer naar de Seattle Seahawks, waar ze met 136,6 decibel een stadionrecord vestigden. Later werd dat verbroken door de Kansas City Chiefs en op 142,2 dB gezet. In BelgiĆ« hield Club Brugge vorig jaar zo’n actie in de thuismatch tegen Anderlecht, toen het probeerde het Belgische record van 125 decibel te verbreken.

Amper 9 seconden

En dat alles is echt wel gevaarlijk. Langer dan 9 seconden per dag naar een geluid van minstens 120 decibel luisteren, kan al permanente gehoorschade veroorzaken. Ook 15 minuten naar 100 decibel luisteren is gevaarlijk, net als acht uur lang 85 decibel moeten aanhoren. De Wereldgezondheidsorganisatie probeert jongeren dan ook aan te sporen om voldoende geluidspauzes in te lassen, en niet langer dan een uur per dag via oortjes of hoofdtelefoon naar muziek te luisteren. “En oordopjes moeten dringend cool worden bij jongeren.”

Maar ook de overheden hebben een belangrijke rol te vervullen, meent de VN-organisatie. Zo moet er een strikte wetgeving komen die ook nageleefd wordt, en moet er voldoende gesensibiliseerd worden. Want velen snappen echt de gevolgen van gehoorschade niet, iets wat je je hele leven moet meedragen. Er is dus een belangrijke rol weggelegd voor iedereen in de samenleving.

Gesponsorde artikelen