Left Right
scrollTop top

Wie aanleg heeft voor schizofrenie, rookt meer wiet


Wie aanleg heeft voor schizofrenie, rookt meer wiet

Hoe zit dat nu met wiet en schizofrenie? Veroorzaakt langdurig cannabisgebruik psychoses of niet? Nieuw onderzoek meent daar (een beetje) een antwoord op te hebben, met dank aan… de genen. 

Want wie genetisch aanleg heeft voor schizofrenie, is vaker geneigd wiet te roken én in grotere hoeveelheden. 

Dat betekent niet dat schizofrenie de facto een cannabisverslaving veroorzaakt, maar ook niet dat cannabis gebruiken niét het risico op schizofrenie verhoogt. 

“Onze studie sluit niet uit dat cannabisgebruik de kans op schizofrenie verhoogt. Wij zagen alleen dat er waarschijnlijk (ook) een effect is in de andere richting: dat schizofrenie de kans op cannabisgebruik vergroot”, zegt Robert Power, onderzoeker aan King’s College in Londen. 

Studie

Deze conclusie kwam na een studie van 2.082 gezonde mensen van wie 1.011 cannabis hadden gebruikt. Van elke deelnemer werd een genetisch profiel opgesteld. Deze studie bevestigt een studie van Harvard van vorig jaar. 

Schizofrenie is een psychiatrische aandoening die vaak begint op het eind van de puberteit of de vroege volwassenheid. Een van de meest gekende uitingen zijn psychotische episodes, waarbij stemmen worden gehoord of dingen worden gezien die er niet echt zijn. Een oorzaak is onbekend, maar het is het meest waarschijnlijk een combinatie van genetische, psychologische en omgevingsfactoren. 

Thinkstock

Eerdere studies

Een studie uit maart 2011 wees op een link tussen cannabis op jonge leeftijd en psychotische symptomen. Wie cannabis bleef gebruiken, had op latere leeftijd ook meer kans op het ontwikkelen van psychotische symptomen.

Nog een eerdere studie toonde een verdubbelde kans op psychotische aanvallen, hallucinanties en wanen aan na meer dan zes jaar cannabisgebruik.

Of dit een causaal verband was, dat de wiet de schizofrenie en psychoses veroorzaakt, was voor wetenschappers altijd al twijfelachtig. Evenmin duidelijk is om hoeveel wiet het dan precies gaat. Wat is het effect van een joint per weekend, een per dag of meerdere per dag? Gemeten in welke periode? 

Samengevat: wiet kan psychoses veroorzaken, maar vooral als je daar al aanleg voor hebt. 

Bron: Daily Beast, Reuters

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  58.640.945
 • Aantal
  doden
  1.387.976
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  558.779
 • Aantal
  doden
  15.618