Wie drie kinderen wil, moet eraan beginnen op z’n 23ste. Voor eentje kan je wachten tot je 32ste

Wie drie kinderen wil, moet eraan beginnen op z’n 23ste. Voor eentje kan je wachten tot je 32ste

Wie graag drie kinderen wil, begint er maar best aan op z’n 23ste. En als je er maar één wil, kan je wachten tot je 32ste. Dat blijkt uit het eerste wetenschappelijk voorspelmodel voor gezinsplanning.

Het is de eerste keer dat zo’n voorspelmodel voor gezinsplanning ontwikkeld is. Onderzoekers van het Erasmus MC in Nederland hebben een model ontwikkeld dat koppels moet helpen om hun gewenste gezinsgrootte te realiseren. Het geeft aan op welke leeftijd van de vrouw uiterlijk aan het krijgen van kinderen moet beginnen als het gezin er één, twee of drie zou willen.

Het model houdt er onder meer rekening mee hoe belangrijk koppels het vinden dat het gezin dat ze zich hadden voorgesteld ook volledig wordt “gerealiseerd”. Als ze bijvoorbeeld heel graag twee kinderen willen krijgen, en ze daarom een kans van 90 procent willen hebben dat het ook gaat lukken, moeten ze uiterlijk starten als de vrouw ongeveer 27 jaar is blijkt daaruit.

IVF

Als het koppel van plan is om IVF te gebruiken, moeten ze volgens model pas op 31-jarige leeftijd beginnen aan kinderen. Wie een beetje meer van gokken houdt, en genoegen neemt met een lagere kans van 75 procent op 2 kinderen, moet op z’n laatst beginnen als de vrouw 34 jaar is, en 35 bij eventueel IVF-gebruik.

De leeftijd waarop je aan kinderen begint hangt sterk af van het gewenste aantal kinderen blijkt uit het model. Zo moeten koppeltjes die een kinderwens van drie hebben, en die gaan voor 90 procent slaagkans daarop, ten laatste op hun 23ste beginnen aan klein mannen.

Wie het op één kind wil houden, kan met diezelfde odds wachten tot 32 jaar. Wie van plan is om IVF in te schakelen, mag telkens 4 jaar opschuiven.

Bron: Realizing a desired family size: when should couples start?

Gesponsorde artikelen