Wie een ‘fake smile’ opzet op het werk, drinkt meer alcohol

Wie een ‘fake smile’ opzet op het werk, drinkt meer alcohol

Iedereen die ooit in de horeca of in een winkel gewerkt heeft, kent de gouden regel: je moet glimlachen, zelfs als je daar geen zin in hebt. Maar al die fake emoties blijken uit wetenschappelijk onderzoek niet echt bevorderlijk te zijn voor onze mentale gezondheid. Wie zo’n ‘fake smile’ moet opzetten op zijn werk, heeft namelijk meer kans om na het werk in de pinten te vliegen.

Het onderzoek werd gevoerd door Amerikaanse professoren en verscheen in de Journal of Occupational Health Psychology. De researchers namen de alcoholgewoontes onder de loep van mensen die voor hun werk met andere mensen moeten omgaan. Ze vonden een belangrijke link tussen fake smiles en meer alcoholconsumpties na het werk.

(In India zijn ze zich letterlijk en figuurlijk aan het doodzuipen.)

“Emoties onderdrukken en zelfs vervalsen bij klanten wordt gelinkt aan drinken om met de stress van de job om te gaan en aan zich slecht voelen”, zegt professor psychologie Alicia Grandey aan Penn State News. “Ze nemen niet enkel hun toevlucht tot alcohol omdat ze zich slecht voelen. Als ze hun negatieve emoties meer moesten onderdrukken op het werk, waren ze minder in staat om hun alcoholgebruik na het werk in te tomen.”

(Alcoholverslaving bestrijden we binnenkort in een vingerknip met lasers.)

Impulsief en vrijheid op werkvloer

Grandey en haar team baseren zich voor hun bevindingen op 1.592 telefonische interviews met Amerikaanse werknemers. Aan hen werd gevraagd of vaak ze een glimlach forceerden (ook emotionele arbeid genoemd), hoe vaak ze alcohol dronken na het werk, hoe veel ze naar hun eigen gevoel zichzelf onder controle hebben op het werk en hoe impulsief ze zijn.

“De link tussen emotionele arbeid en drinken na het werk was sterker bij mensen die impulsief zijn en niet het gevoel hebben dat ze zichzelf onder controle hebben op het werk”, zegt Grandey. “Als je impulsief bent en continu gecommandeerd wordt op het werk, kan het lastig zijn om je emoties de hele dag te onderdrukken. Als je thuis komt, heb je misschien niet de zelfdiscipline om na één drankje te stoppen.”

(Fransen drinken te veel wijn: overheid trekt aan alarmbel.)

Leeftijd

De link tussen drinken na het werk en fake smiles was het sterkst bij werknemers die hun klanten maar één keer zien, zoals bijvoorbeeld winkeliers. Voor mensen die een langetermijnrelatie met patiënten aangaan, was dit veel minder het geval.

Ook leeftijd speelt een belangrijke rol. De researchers wijzen erop dat heel wat werknemers in winkels en restaurants jong zijn en aan hun eerste job zitten. Daardoor is het mogelijk dat zij nog niet de zelfdiscipline ontwikkeld hebben die nodig is om een fake smile op te zetten en er later thuis of op café niet over na te denken.

(Lees hier waarom alcohol drinken een boefkick veroorzaakt.)

Oproep tot einde fake smile

Grandey spoort werkgevers dan ook aan om de fake smile af te voeren en werknemers gewoon hun eigen sombere zelf te laten zijn voor hun eigen goed: “Werknemers moeten meer autonomie krijgen op het werk. Ze moeten het gevoel krijgen dat ze keuzes hebben op het werk. Als we emotionele inspanningen duidelijk linken aan financiële en relationele beloningen, dan zijn de effecten van fake smiles niet zo slecht.”

(Alcoholexperiment op apen: drinken als jonge volwassene zorgt voor tragere hersengroei.)

Gesponsorde artikelen