Wie is de bizarre goeroe-verkrachter met 60 miljoen volgers die vandaag India deels platlegt?

Wie is de bizarre goeroe-verkrachter met 60 miljoen volgers die vandaag India deels platlegt?

Gurmeet Ram Rahim Singh, aka Rockstar Baba, een goeroe die in India meer dan 60 miljoen volgers heeft, krijgt vandaag te horen hoe lang hij in de cel moet voor het verkrachten van volgelingen. Het Indiase leger staat paraat, mobiele netwerken zijn uitgeschakeld en scholen en universiteiten blijven vanochtend in twee deelstaten dicht uit schrik voor rellen die daarop gaan volgen. Wie is de man die ooit 400 van zijn volgelingen ertoe gedwongen zou hebben om zich te laten castreren zodat ze “dichter bij god” zouden kunnen komen?

Het platleggen van het internet en gsm-netwerken en het sluiten van de scholen zijn slechts enkele van de maatregelen die de autoriteiten in India hebben getroffen nu de veroordeelde goeroe Gurmeet Ram Rahim Singh te horen krijgt welke straf hij krijgt. In sommige gebieden geldt een avondklok en een verbod op samenscholing.

De 50-jarige Singh is de leider van de Dera Sacha Sauda-sekte, die zegt meer dan 60 miljoen aanhangers te hebben. Zijn achterban beschouwt hem als een godheid.

Gurmeet Ram Rahim Singh werd door de rechter veroordeeld voor de verkrachting van twee vrouwelijke volgelingen in 2002. Na het vonnis kwam het tot massale rellen, waarbij uiteindelijk 38 mensen om het leven kwamen.

Hij zou 400 van zijn volgelingen ertoe gedwongen hebben om zich te laten castreren zodat ze “dichter bij god” zouden kunnen komen.

Rockstar Baba, de goeroe van de bling

In India hebben goeroes vaker grote scharen fanatieke aanhangers, en soms zelfs gewapende milities. Dat heeft al vaker tot gewelddadigheden geleid.

Op Twitter beschrijft Singh zichzelf als een heilige geestelijke, filantroop, veelzijdig zanger en sporter, filmregisseur, acteur, artistiek leider, dirigent, (tekst)schrijver, autobiograaf en cameraregisseur.

Als Rockstar Baba is Singh met kleurrijke kleding regelmatig te zien in muziekvideo’s. Hij kreeg ook de bijnaam “goeroe van de bling”, vanwege zijn grote voorliefde voor glimmende juwelen. De laatste jaren speelde hij ook in drie films die hij zelf produceerde.

In die films, die worden uitgebracht onder de naam MSG (Messenger of God) doet hij waanzinnige stunts en vecht hij met buitenaardse wezens, geesten, olifanten en schurken.

Singh was 7 jaar oud toen hij door zijn voorganger Shah Satnam Singh Maharaj in de Dera Sacha Sauda-sekte werd opgenomen. In de kronieken van de sekte wordt hij beschreven als een wonderkind. Hij was goed in alles en kon al autorijden toen hij acht jaar oud was. Op zijn 23ste werd Singh zelf de leider van de sekte.

In 2010 organiseerde de sekte een massale huwelijksceremonie waarin duizend volgelingen “vrijwillig” trouwden met prostituees.

“Een spirituele organisatie voor maatschappelijk welzijn zonder winstoogmerk”

De Dera Sacha Sauda-sekte beschrijft zichzelf als “een spirituele organisatie voor maatschappelijk welzijn zonder winstoogmerk”. De sekte werd al in 1948 opgericht en heeft als doel om de spirituele ontwaking van de massa te ondersteunen, de mensheid te verheffen en een betere wereld te creëren.

De thuisbasis van de sekte is in het noorden van India. Ook zijn er 46 vestigingen in andere delen van India en in de rest van de wereld.

Singh kwam in 2002 in opspraak toen hij werd beschuldigd van de verkrachting van twee sekteleden. Ook werd hij ervan beschuldigd dat hij 400 van zijn volgelingen ertoe gedwongen zou hebben om zich te laten castreren zodat ze “dichter bij god” zouden kunnen komen.

Daarnaast werd hij ervan beschuldigd dat hij een sektelid dat zich tegen hem had gekeerd had laten vermoorden. Ook liep een onderzoek naar de moord op een journalist die onderzoek deed naar onwettige activiteiten binnen de sekte. Singh heeft al deze aantijgingen altijd ontkend.

De laatste jaren speelde hij ook in drie films die hij zelf produceerde. In die films, die worden uitgebracht onder de naam MSG (Messenger of God) doet hij waanzinnige stunts en vecht hij met buitenaardse wezens, geesten, olifanten en slechteriken.

Politici

In 2007 was de sekte in het nieuws toen Singh het aan de stok kreeg met de sikh-gemeenschap in India toen hij zich in een advertentie had laten afbeelden als goeroe Gobind Singh, een eerbiedwaardige sikh-goeroe. In 2015 ontstond een soortgelijke ophef toen hij verscheen in een video waar hij de hindoegod Vishnu verbeeldde.

In 2010 organiseerde de sekte een massale huwelijksceremonie waarin duizend volgelingen “vrijwillig” trouwden met prostituees.

Tot nu toe kwam Singh altijd overal mee weg. Mogelijk droeg de grote schare politici onder zijn volgers daaraan bij. Maar vrijdag werd hij dan toch veroordeeld.

Zo’n 200.000 aanhangers die de goeroe als godheid beschouwen, waren voorafgaand aan de uitspraak naar Chandigarh gereisd. In de stad waren zo’n 15.000 politieagenten en paramilitaire eenheden ingezet om de rust te bewaren. Die konden niet voorkomen dat de volgelingen vernielingen aanrichtten, verslaggevers belaagden en overheidsgebouwen in brand zetten.

Het geweld heeft zich ook verspreid naar omringende gebieden. In verschillende dorpen in het land zijn treinstations in brand gestoken.

Het geweld heeft zich ook verspreid naar omringende gebieden. In verschillende dorpen in het land zijn treinstations in brand gestoken.

Zeven jaar?

Om nieuwe rellen te voorkomen, zal Singh voor de zitting niet naar de rechtbank komen, zoals normaal het geval is in India. In plaats daarvan reist de rechter af naar de gevangenis waar de sekteleider vastzit, in de stad Rohtak in de noordelijke deelstaat Haryana. Daar is een speciale rechtbank ingericht.

Het cellencomplex is veranderd in een fort en wordt bewaakt door zo’n 2.300 agenten en militairen. De wegen naar de gevangenis zijn afgezet met prikkeldraad. Ook bij het landgoed van Singh in de stad Sirsa is veel beveiliging ingezet.

Afgelopen weekend ontruimden de politie en het leger alvast delen van het hoofdkwartier van de Dera Sacha Sauda-sekte in Sirsa, een enorm terrein met scholen, een ziekenhuis en een bioscoop. Toch zijn er volgens Indiase media nog tienduizenden aanhangers aanwezig op het terrein.

De Indiase premier Modi waarschuwde al dat geweld niet zal worden geaccepteerd. “Diegenen die gewelddadig zijn, zullen niet worden gespaard”, zei hij bij een toespraak op de radio. De verwachting is dat Singh een celstraf van zeker zeven jaar krijgt opgelegd.

Gesponsorde artikelen