Left Right
scrollTop top

Wie is de dader van de terreurdaad in New York?


Wie is de dader van de terreurdaad in New York?

De man die gisterenmiddag acht doden en meerdere gewonden maakte in New York zou Sayfullo Saipov zijn, een 29-jarige Oezbeek. Hij werd neergeschoten en opgepakt door de politie. Dit is wat we voorlopig al weten over de man.

Nadat hij meerdere mensen had aangereden, reed hij ook in op een schoolbus. Daarop verliet hij z’n gehuurde pick-uptruck met twee wapens in de hand. Pas achteraf zou duidelijk worden dat het om een lucht- en een paintballgeweer ging. De politie schoot de man in de buik en pakte hem op. Hij werd onmiddellijk afgevoerd naar het ziekenhuis, waar hij met spoed werd geopereerd. Hij zou nog steeds in kritische toestand zijn.

Uber

Het zou gaan om Sayfullo Saipov, voluit Sayfullo Habibullaevic Saipov, een 29-jarige Oezbeek die sinds 2010 in de VS verbleef. Hij woonde onder andere in de staten Ohio, Florida en later ook New Jersey. In 2013 trouwde hij met de Oezbeekse Nozima Odilova, toen negentien. Saipov en Odilova hebben samen twee kinderen.

De Oezbeek werkte als chauffeur voor de internetvervoersdienst Uber. Uber controleerde zo ook de achtergrond van Saipov in een background check, maar daarbij werd er niets opvallends opgemerkt. Uber werkt momenteel nauw samen met de FBI.

Saipov was geen onbekende voor het gerecht, maar nooit was er sprake van terroristische daden. Hij had verschillende verkeersboetes op zijn conto staan en moest daarvoor in 2015 voor de rechter verschijnen, een afspraak die hij miste waardoor hij onmiddellijk schuldig bevonden werd.

“Een vriendelijke man”

“Hij leek een vriendelijke man, maar hij praatte niet zo veel”, zei een oude kamergenote van Saipov, Dilfuza Ishkakova, aan The Guardian. Zij woonde verschillende maanden samen met Saipov nadat die, nu meer dan zes jaar geleden, aankwam in de Verenigde Staten.

“Hij was een goed persoon toen ik hem kende”, zegt Kobiljon Matkarov aan The New York Times. Matkarov, zelf ook een Oezbeekse immigrant, leerde zijn landgenoot kennen toen die als truckchauffeur aan het werk was in Tampa, in de Amerikaanse staat Florida. “Hij hield van de VS. Hij leek heel gelukkig”, stelt Matkarov. “Hij leek mij geen terrorist.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  40.776.671
 • Aantal
  doden
  1.124.669
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  240.159
 • Aantal
  doden
  10.489