Wie is die Thaise miljardair Srivaddhanaprabha die OH Leuven kocht “als speeltje voor z’n zoon”?

Wie is die Thaise miljardair Srivaddhanaprabha die OH Leuven kocht “als speeltje voor z’n zoon”?

Steenrijk, want goed voor zo’n 4 miljard euro, dat is Vichai Srivaddhanaprabha. Z’n fortuin heeft hij dankzij een handig monopolie op de luchthaven van z’n vrienden. Hij kocht eerder al Leicester, en maakte ze Engels kampioen. Nu wil hij in Leuven z’n zoon Aiyawatt hetzelfde laten doen, tot en met een boeddhistisch tafereel voor elke thuismatch.

7,5 miljoen euro, zoveel betaalde de steenrijke Thai voor OH Leuven. Maar daarbij komt wel dat hij ook voor 11 miljoen leningen van de stad moest overnemen, en dat het stadium op het einde van de rit nog niet van hem zal zijn. Plus: het bedrag kan nog aantikken, want hij moet ook bijkomend investeren, zo’n 5 miljoen per jaar de komende jaren. Maar het zal de Thaise miljardair Vichai Srivaddhanaprabha, eigenaar van de taxfreeketen King Power, meer dan waarschijnlijk worst wezen: hij krijgt een mooi stuk speelgoed voor z’n zoon in handen.

De familie Srivaddhanaprabha werd steenrijk met een ‘taxfree-imperium’ op de luchthavens van Bangkok. Dankzij z’n vriend Thaksin Shinawatra, die hem het monopolie gaf op de Suvarnabuhmi-luchthaven schoot z’n vermogen naar boven de vier miljard.

Daarmee kochten ze de Premier League-club Leicester, ook al voor een ‘prikje’ van een dikke 40 miljoen euro. Maar ze investeerden flink in de club, en speelden zowaar kampioen, een nooit geziene prestatie in het moderne Engelse voetbal.

België, het paradijs voor voetbalclubs die geen regels willen …

Alleen, de Premier League is ook erg streng over buitenlandse spelers. Een goede plek om eigenlijk zowat alles te kunnen doen met die import-spelers, met lage lonen en weinig controle is dan … België. De Belgische clubs hebben nauwelijks regels en dat is ideaal als speeltuin. Zo zijn steeds meer clubs in buitenlandse handen in 1A en zeker 1B. OH Leuven sluit zich aan bij dat rijtje.

OH Leuven wordt het speeltje van de zoon, Aiyawatt, die vandaag al ondervoorzitter van Leicester is. Daar voerde hij een aantal ‘nieuwigheden’ in. Zo wordt het veld van het King Power Stadium op bevel van de familie elke dag van de match door een tiental boeddhistische monniken gezegend. Een mooi ritueel, dat ook in Leuven zo ingevoerd kunnen worden.

Aiyawatt eist ook graag een rol in de spotlights op, hij stelde dat hij eigenhandig sterspeler Jamie Vardy bij Leicester van de drank afhield. En ze zijn behoorlijk flamboyant, onlangs kochten ze nog een kleine jacht, voor een slordige 13 miljoen euro. OH Leuven is dus een eerder ‘kleine’ bevlieging. Gisteren bezocht de familie de club al.

In Leuven blijven sommigen toch met een kater zitten. Want een groep Vlaamse investeerders wilde ook heel graag OHLeuven overnemen. Die speelden sterk op de ‘Vlaamse verankering’, met steun van onder meer Theo Francken (N-VA). Diens broer ondersteunde mee het tegenbod naast onder meer Golazo-baas Bob Verbeeck, JBC-stichter Jean-Baptiste Claes en Bart De Smet, CEO van verzekeraar Ageas.

Maar of ze echt de kans kregen een bod uit te brengen is maar de vraag. Het conflict met het huidig bestuur was blijkbaar zo groot dat die weigerden echt te praten over een alternatief scenario, naast dat van de Thaise miljardair. “Het was een trein die maar één keer passeert”, zo zei Chris Vandebroeck, interim-voorzitter van OHL. De grote vraag is of dat voor z’n club was, of voor zichzelf.

Gesponsorde artikelen