Wie is er bang van de boze wolf? En moeten we dat zijn? 

Wie is er bang van de boze wolf? En moeten we dat zijn? 

Roodkapje is een dom wicht of héél erg jong: met de wolf terug in het land vragen veel Belgen zich af of ze nog wel veilig kunnen wandelen in de Kempen en bosrijk gebied. Maar alle tekens wijzen erop dat een grote boze wolf die z’n tanden in sappig mensenvlees zet, vooral in sprookjesboeken woont, niet in België.

Eten wolven mensen? ’t Is een begrijpelijke vraag: na twee eeuwen is er een wolf in België en die zou zich hier wel eens kunnen settelen. Naya heet ze, en ze woont momenteel in de Kempen, waar ze al een schaap of twee elimineerde. Maar moeten we nu onze kinderen binnenhouden en een geweer in huis halen? Helemaal niet.

Om te beginnen zien wolven mensen helemaal niet als prooi. Zij hebben volgens gespecialiseerde websites, genoeg aan ongeveer één ree per week om te overleven. Er zijn voldoende kleine prooidieren aanwezig in het gebied waar Naya woont om ervoor te zorgen dat ze niet ontzettend veel honger krijgt en alles gaat aanvallen dat op haar pad komt.

Prooidier

Wolven zien mensen ook helemaal niet als prooidieren. Eén van de redenen daarvoor is dat wij op twee benen lopen, net zoals de beer. Een wolf merkt dat wij ons als roofdier gedragen, omdat we met veel vertrouwen rondlopen en die associatie met de beer is sterk. Wolven zijn van nature erg schuw, ze zullen mensen vermijden tenzij het niet anders kan. Mocht je dus een wolf tegenkomen, is het van belang ze niet in het nauw te drijven.

We kunnen dus veilig wandelen, ook met kinderen. Een kind alleen zou iets meer kans maken om door een wolf aangevallen te worden, maar zelfs dat is zeer onwaarschijnlijk. In Duitsland lopen enkele roedels jonge wolven rond, zij worden zelden of nooit door mensen gespot. Integendeel, er komen steeds meer mensen in de bossen omdat ze de wolven willen zien, voor de dieren meteen een reden om van de paden te blijven.

Hondsdol

Werden er dan nooit mensen aangevallen door wolven? Ja hoor, maar in die gevallen ging het om dieren die ziek waren. Zo kan een wolf ook hondsdol worden. Die dieren verliezen in de laatste fase van de ziekte alle angstgevoelens en kunnen dan wel aanvallen. Als je een wolf ziet, laat ‘m dan dus vooral met rust.

Gesponsorde artikelen