Wie is Hugo Borst uit ‘De Slimste Mens ter Wereld’ en waar kan je hem van kennen?

Wie is Hugo Borst uit ‘De Slimste Mens ter Wereld’ en waar kan je hem van kennen?

Een Nederlander in ‘De Slimste Mens ter Wereld’, da’s al lang geen nieuws meer. Maar van Hugo Borst had je misschien nog nooit gehoord. wel, dit is waar je hem van zou kunnen kennen.

Hugo Borst is van verschillende markten thuis. In de eerste plaats is hij een schrijver en redacteur. Maar hij is ook te horen op radio en te zien op televisie. Maar bovenal is Hugo Borst een voetbalkenner en -criticus.

Voetbal

Voetbal loopt als een rode draad doorheen het leven van Hugo Borst. Zijn eerste job was bij Voetbal International, een Nederlandse voetbalwebsite. Maar hij deed ook zelf aan voetbal, zaalvoetbal om precies te zijn. Dat deed hij in een vriendenploeg: Wakker In Alles (WIA4). Deze zaalvoetbalploeg kreeg een zesdelige documentaire op VPRO.

Maar Borst is vooral een columnist en criticus wat voetbal betreft. Hij heeft een voetbalcolumn bij Algemeen Dagblad en een rubriek op Unibet. In het Nederlandse voetbalpraatprogramma Studio Voetbal was hij een vaste gast, maar hij was ook te zien in De Wereld Draait Door als tafelheer.


Ouderenzorg

In 2011 kondigde Borst aan dat hij stopte met werken voor de televisie. Hij gaf aan dat hij kampte met een burn-out en het daardoor rustiger aan wilde doen en zich meer wilde toeleggen op het schrijven van boeken, uiteraard over de voetbalwereld. Zijn bekendste boeken zijn De Coolsingel bleef leeg, Over vaders en zonen, Schieten op Volkert van der G. en O, Louis.

Maar in 2015 bracht hij een heel ander boek uit, Ma over zijn dementerende moeder. Een jaar nadat zijn boek verscheen schreef hij met Carin Gaemers een brief naar de Nederlandse staatssecretaris Martin van Rijn. Daarin kaartte hij de ondermaatse ouderenzorg aan. Deze brief werd opgevolgd door een tien punten tellend manifest om de ouderenzorg in Nederland te verbeteren. Hij kreeg door zijn inzet voor dit thema de Machiavelliprijs 2016 en de Issue Award 2017. In 2017 schreef hij een vervolg op Ma, getiteld Ach, Moedertje.

Gesponsorde artikelen