Wie is Jeroen Van Koningsbrugge uit ‘De Slimste Mens ter Wereld’?

Wie is Jeroen Van Koningsbrugge uit ‘De Slimste Mens ter Wereld’?

Jeroen Van Koningsbrugge is de laatste Nederlander die z’n kans waagt in ‘De Slimste Mens ter Wereld’. De kans bestaat dat je nog nooit van hem gehoord hebt, maar misschien heb je hem (onbewust) al een keertje aan het werk gezien. Want Jeroen Van Koningsbrugge is bekend van heel wat verschillende dingen. Hier kan je hem van kennen. 

Als je Jeroen Van Koningsbrugge niet kent, is dat als Belg natuurlijk niet zo vreemd. Maar in zijn eigen land is Jeroen superbekend omdat je hem van heel wat verschillende werelden kan kennen. Zo is hij muzikant, komiek, maar verschijnt hij ook geregeld op televisie. Dit zijn z’n belangrijkste wapenfeiten.

Muziek

De eerste wereld waarin Jeroen Van Koningsbrugge furore maakte, was de muziekwereld. Hij zat op z’n zeventiende in een bandje. Maar het was pas met z’n volgende band dat hij echt bekend werd.

Samen met Dennis van de Ven vormt Jeroen Van Koningsbrugge het muzikaal duo Jurk!. Jurk! is een Nederlandstalige groep die muziek mengt met cabaret. Het duo trok al vier keer op theatertournee, met de namen Bakermat, Avondjurk, Kerstjurk en Glitterjurk. In deze tournees worden de nummer afgewisseld door dialogen en poëzie.

Naast Jurk! maakt Jeroen Van Koningsbrugge ook deel uit van de rockband ZEUS. Jeroen richtte deze band op in 2003 samen met Deze bracht al twee albums uit en toerde ook door de Verenigde Staten.

Televisie

Jeroen Van Koningsbrugge is daarnaast vooral bekend van zijn televisieoptredens. Zijn eerste grote rol had hij in de serie IC, noem het de Nederlandse ER. Een reeks over het reilen en zeilen in een ziekenhuis. Van Koningsbrugge speelde er vier jaar lang de rol van verpleegkundige Harry Peeters.

Maar het grote publiek in Nederland leerde hem vooral kennen als Dennis van de Ven uit de reclamespotjes van Citroën. Daarin gebruikte Van Koningsbrugge dus de naam van zijn goede vriend en collega van Jurk!.

Verder speelde hij ook mee in enkele afleveringen van Baantjer en is hij ook te horen als stemacteur in verschillende films van onder andere Disney. Ook speelde hij mee in de Nederlandse versie van Loft, de film van – jawel – De Slimste Mens-presentator Erik Van Looy.

Maar zijn bekendste optreden is waarschijnlijk dat in het improvisatieprogramma De Lama’s. Daar was hij te zien vanaf het zesde seizoen tot het negende en laatste seizoen.


Gesponsorde artikelen