Wie is ‘Mevrouw El Chapo’ Emma Coronel?

Wie is ‘Mevrouw El Chapo’ Emma Coronel?

Emma Coronel Aispuro, de huidige echtgenote van drugsbaron El Chapo, zat elke dag op de tweede rij voor het proces van haar man in New York. Tijdens de elf jaren huwelijk onderging ze een transformatie van miss naar familievrouw naar crimineel, maar wie is ze echt?

Joaquin Guzman, beter bekend als drugsbaron El Chapo, trouwde in 2007 met Emma Coronel op haar achttiende verjaardag. Ondertussen zijn de twee elf jaar getrouwd, maar eigenlijk hebben ze elkaar in die tijd amper gezien. El Chapo zat namelijk het grootste deel van hun huwelijk in de gevangenis (hij is het hoofd van het Sinaloa-drugskartel) of was op de vlucht, omdat hij uit de gevangenis ontsnapt was. Ze hebben samen een tweeling van zeven, Maria en Emali, die de jongste van zijn achttien kinderen zijn.

Missverkiezing

Het verhaal van Emma en Joaquin begint een beetje zoals in de films. Ze waren allebei op een dansfeest, met iemand anders uiteraard, toen ze elkaar midden op de dansvloer ontmoetten. Een paar uur later vroeg hij haar om met hem te dansen en zo geschiedde. Daarna volgden enkele maanden stilte, een paar gesprekken thuis en een bezoekje aan een missverkiezing waar Emma aan deelnam. El Chapo kwam in een rustig Mexicaans dorpje aan met een colonne motoren en liep, omringd door schutters, naar het plein waar de jury net moest kiezen.

Emma won de verkiezing. Zelf zegt ze dat ze dat enkel aan zichzelf te danken heeft, maar er doen ook andere geruchten de ronde. Het was niet erg waarschijnlijk dat Emma zou winnen: ze kwam uit een klein dorpje, terwijl de andere kandidates veel meer ervaring hadden en uit grote steden kwamen. El Chapo, die op dat moment op de vlucht was na een ontsnapping uit de gevangenis, zou de juryleden van de wedstrijd omgekocht hebben. Na haar overwinning liet hij vallen dat hij met Emma zou trouwen.

“Narco-Barbie”

Ongeveer een maand later, op Emma’s achttiende verjaardag, trouwde het koppel. Het zou een kleine ceremonie geweest zijn. Een handvol familie en vrienden zakte daarvoor af naar het huis van Emma’s ouders in Canelas. In een interview met de Los Angeles Times vertelde ze dat ze op El Chapo verliefd geworden was door zijn manier van praten, door hoe hij haar behandelde. Haar ouders hebben het huwelijk nooit tegengewerkt en dat geeft alleen maar meer redenen om te geloven dat het alleen maar om een verbinding zou zijn tussen twee belangrijke facties in hiërarchie van drugsproducenten in Sinaloa.

El Chapo en Emma Coronel hebben samen twee kinderen, de tweeling Maria en Emali. Het feestje voor hun zevende verjaardag stond helemaal in het thema van ’s werelds bekendste pop, Barbie. Op het internet verscheen een foto van Emma voor een levensgroot poppenhuis (dat achteraf gewoon van karton bleek te zijn) in een nauw aansluitende rok, met hoge hakken aan. Het extravagante feestje kreeg veel kritiek. De foto’s werden gezien als een directe middelvinger naar de duizenden mensen van wie El Chapo het leven heeft verwoest.

Opnieuw in de cel

Emma Coronel werd lang enkel als een ex-miss gezien, de zoveelste vrouw in het rijtje echtgenotes van El Chapo. Maar de laatste jaren heeft ze zelf bewezen dat ze meer dan dat is. Toen haar man in 2016 in een isoleercel opgesloten zat, kwam ze voor het eerst in contact met de media. Ze gaf voor het eerst een interview aan de L.A. Times en daar had ze een goeie reden voor: ze benadrukte tijdens het interview verschillende keren dat het leven van haar echtgenoot in gevaar was en dat hij helemaal geen privacy kreeg in de gevangenis.

Dat El Chapo toen onder permanent toezicht stond, is geen verrassing. Hij was namelijk eerder al twee keer uit een streng beveiligde gevangenis (in Mexico) ontsnapt. De eerste keer had hij zich in een karretje met vuile was verstopt en de tweede keer hadden zijn zoons een tunnel gegraven naar de douche in El Chapo’s cel. Logisch dus dat de Mexicaanse rechter akkoord ging met een uitlevering naar de Verenigde Staten. Emma heeft drie dagen zitten wachten, om uiteindelijk haar man een kwartier te kunnen zien, helemaal vastgeketend en onder constante bewaking.

Vechten voor haar gezin

Tijdens het proces van haar man, werd duidelijk dat Emma Coronel meer is dan zomaar een mooie vrouw. Ze zat er bijna elke dag op de tweede rij (de eerste is voorbehouden voor de pers), uitermate bezorgd over het welzijn van haar man. Tussen getuigenissen door lachte ze naar hem en wierp ze hem kushandjes toe. Emma startte zelfs een petitie om hem te mogen omhelzen, maar de aanvraag werd uiteindelijk afgekeurd omdat die volledig inging tegen alle veiligheidsvoorschriften.

Emma en Joaquin bewezen in New York dat ze nog steeds één waren, zelfs na een getuigenis van een minnares, Lucero Sanchez. Die zat te huilen toen ze haar verhaal vertelde, maar dat deed Emma niet wankelen. De volgende dag hadden zij en haar echtgenoot bij elkaar passende fluwelen jasjes aan. Het koppel maakte zo opnieuw duidelijk dat zij samen zijn en dat Sanchez alleen was en bovendien in de gevangenis zat. Dat dat bij Emma niet het geval is, daar zijn veel vragen over.
GettyImages

Persoonlijke sms’jes

Emma Coronel heeft altijd ontkend dat ze iets over de professionele activiteiten van haar echtgenoot wist, maar tijdens het proces werd duidelijk dat dat helemaal niet zo is. De FBI kreeg persoonlijke sms’jes van El Chapo naar zijn vrouw in handen, die ook in de rechtszaal getoond werden. Het koppel praat over misdrijven zoals een andere vrouw haar echtgenoot eraan zou herinneren om toiletpapier te kopen na het werk. Zo vroeg Joaquin Emma om wapens te verstoppen en lachten ze samen om het feit dat hun dochter geen angst kent en ze voor haar verjaardag een Kalasjnikov zouden moeten kopen.

Bange vrouw of crimineel?

Nog meer werd duidelijk tijdens de getuigenis van El Chapo’s voormalige rechterhand, Damaso Lopez. Die heeft bekendgemaakt dat Emma zeker afwist van de criminele activiteiten van haar echtgenoot. Hij getuigde zelfs dat ze er actief bij betrokken was. Ze zou hem geholpen hebben bij zijn tunnel-ontsnapping. Emma zou alle zoons en ondergeschikten van haar man opgedragen hebben grond rond de gevangenis, gepantserde wagens en een horloge met gps te kopen (om de precieze locatie van zijn cel te kunnen vinden). Lopez verklaarde dat de boodschap overgebracht heeft, maar niets te maken had met het plan.

Het is in ieder geval zeker dat Emma afwist van de misdaden van haar man en dat ze er waarschijnlijk ook bij betrokken was. De vraag die nu gesteld wordt, is ‘Waarom?’. Is Emma alleen maar een doodsbange vrouw die haar gezin wil beschermen? Of is ze zelf een doordachte crimineel? Kenners gaan ervan uit dat ze haar man zal blijven verdedigen, omdat dat de gang van zaken is in het drugsmilieu in Mexico: je bent ofwel samen met je echtgenoot ofwel ben je ertegen. Het is nu afwachten naar de veroordeling van El Chapo op 25 juni 2019. Zal Emma erbij zijn en haar trouw bewijzen? Of kiest ze voor vrijheid?

EPA

Gesponsorde artikelen