Wie is Poppy, het YouTubefenomeen met miljoenen views en vreemde video’s?

Wie is Poppy, het YouTubefenomeen met miljoenen views en vreemde video’s?

Miljoenen views, 350 video’s, een cd, een tour en een heel specifieke stijl: ‘Poppy’ is een fenomeen van formaat. Eén probleem: we weten eigenlijk nauwelijks wie of wat Poppy is. Een kruising tussen Japanse kawaii, met een stemmetje voor ASMR-video en een stijl die je met gesloten ogen zou herkennen, verovert ze de wereld. Waar ze geboren is? Op het internet. Maar is het allemaal een marketingstunt? 

Is het muziek, is het kunst, is het een moderne hybride die iedereen versteld doet staan? Poppy, geen achternaam, heeft 250 miljoen views op YouTube, met filmpjes die meestal maar 50 seconden duren, korte monoloogjes over Poppy’s kijk op de wereld. Maar wiens kijk op de wereld is dat? Poppy heeft een voornaam, een look en een vormgeving. Ze heeft nu ook muziek, de EP Bubblebath. Verder is ze vooral een symbool. Eentje met een Twitteraccount, @ThatPoppy , weliswaar.

Warhol?

Door sommigen worden Poppy’s videos wel eens vergeleken met Andy Warhol. Maar het meisje zelf, die blijft één groot mysterie. Gevolg: een reeks complottheorieën waar maanlanding-truthers alleen maar van kunnen dromen. Poppy zou één grote marketingstunt kunnen zijn, type Lana Del Rey, maar intussen heeft ze wel een pak followers.

Een tweede vergelijking: Lady Gaga. Het fenomeen heet Poppy, de fans heten poppy seeds. Met haar eigen stijl, pasteltinten, lichtgekleurde kleren, een zachte, ASMR-stem en nu dus ook een paar singles die duidelijk beïnvloedt zijn door Japanse kawaii-cultuur en behoorlijke absurdistische kunst staat ze netjes tussen popcultuur en kritiek. Wat dacht je van de tien minuten durende video waarin Poppy enkel “I’m Poppy” zegt? Vijftien miljoen views, kijk zeker zelf eens.

Poppy

Absurd, satirisch, hypnotiserend

Dat absurde komt ook terug in video’s waarin Poppy wél iets zegt. Die gaan vooral over haar bestaan, op het internet, en over de twijfels die ze heeft. “Denk jij ooit over volgers? Wat betekent het als je veel volgers hebt? Er staat een getal achter mijn naam. Heb jij een getal achter jouw naam? Het getal wordt groter en groter”, zegt ze in de camera, met ogen zo groot als onderzetters.

Poppy’s eerste YouTubefilmpje kwam uit in 2014. In de video eet ze rustig een suikerspin op. Ze laat haar kijkers raden naar wie ze is, maar blijft satirisch in elke video. Maar wat er zo fascinerend is aan haar video’s, daar hebben we het raden naar. Al is haar stem wél opvallend hypnotiserend.

Naam: Moriah Rose Pereira

De persoon achter Poppy is natuurlijk wel bekend: Moriah Rose Pereira, een zangeres en actrice uit Nashville, ‘speelt’ Poppy. De muziek achter Poppy, die nu pas het licht ziet, is dus het echte doel achter de video’s. Toch denken we meer aan Lady Gaga dan aan Lana Del Rey: binnenkort speelt Poppy niet alleen meer Video Games.

Bekijk hier één video waarin Poppy een béétje uit haar rol lijkt te vallen

Gesponsorde artikelen