Wie koopt RSC Anderlecht: Woestijnvis-baas of Russische zakenman?

Wie koopt RSC Anderlecht: Woestijnvis-baas of Russische zakenman?

Voetbalclub RSC Anderlecht staat te koop en twee mannen in het bijzonder staan te popelen om de club te kopen. Woestijnvis-baas Wouter Vandenhaute wil samen met Ghelamco-bouwpromotor Paul Gheysens de club kopen, maar ook de Oezbeeks-Russische zakenman Alisher Oesmanov toont interesse.

Voetbalclub RSC Anderlecht was bijna 50 jaar lang in handen van de familie Vanden Stock, maar er komt nu een einde aan dat familiegebeuren. Roger Vanden Stock, de huidige voorzitter van Anderlecht, ging in de lente al op zoek naar potentiële kopers voor zijn club, en nu zijn er twee gegadigden.

De rijke Rus

Aan de ene kant van de ring: de Oezbeeks-Russische zakenman Alisher Oesmanov. De man is 64 jaar oud en steenrijk door een carrière in de mijnbouw, metaalindustrie en telefonie, zo schrijft Sporza. Zijn vermogen wordt geschat op een slordige 20 miljard euro.

Oesmanov heeft al 30 procent aandelen bij de Londense voetbalclub Arsenal, maar kan het daar niet langer vinden met de hoofdaandeelhouder, Stan Kroenke. Volgens de BBC zou Oesmanov ook in het geheim aandelen hebben bij Everton. ‘In het geheim’, want aandeelhouder zijn van twee clubs die in dezelfde competitie spelen, is verboden. Oesmanov is dus geen onbeschreven blad, maar zou wel interesse getoond hebben in Anderlecht en heeft ook geen probleem met de vraagprijs van om en bij de 100 miljoen euro. Maar verder dan interesse tonen, is er voorlopig nog niet gebeurd.

De tv-baas

Aan de andere kant van de ring staat een Belgisch duo. De grote baas van productiehuis Woestijnvis, Wouter Vandenhaute en bouwpromotor van Ghelamco Paul Gheysens hebben ook hun interesse getoond in de voetbalclub én zij zouden al een bod aan het voorbereiden zijn. De bedoeling is dat Gheysens het grootste deel van het bedrag zal betalen en dat Vandenhaute de club zal leiden op termijn.

Ook Gheysens zit al in de voetbalwereld, want hij is ook al eigenaar van Antwerp. Maar hij zal meer dan waarschijnlijk een van zijn kinderen in een van de twee clubs laten stappen om dat probleem op te lossen.

Wouter Vandenhaute staat er ook om bekend om een grote sportliefhebber te zijn. Zo richtte hij in 2010 Flanders Classics op. Die organisatie is verantwoordelijk voor zes Vlaamse wielerklassiekers waaronder Omloop Het Nieuwsblad en Ronde van Vlaanderen.

Gesponsorde artikelen