Wie meer dan tien pintjes per week drinkt, moet zich zorgen maken

Wie meer dan tien pintjes per week drinkt, moet zich zorgen maken

21 alcoholische consumpties voor mannen en 14 voor vrouwen, dat is al jaren de richtlijn over hoeveel alcohol je mag drinken. Daar komt nu verandering in, want volgens de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD) is ieder glas er één te veel. Daarom mag je volgens de nieuwe richtlijn maximum 10 glazen per week drinken.

Er wordt in België nog steeds veel te laks omgegaan met alcohol. Meer dan één miljoen Belgen zou een alcoholprobleem hebben en steeds meer jongeren belanden op spoed nadat ze te veel hebben gedronken. Daarom past het VAD de richtlijn voor alcoholgebruik aan.

Momenteel is het volgens de richtlijn aanvaardbaar voor een man om drie glazen alcohol per dag te drinken envoor een vrouw twee, maar dat verandert dus. “Eigenlijk zijn er veel meer mensen waarover we ons zorgen moeten maken. Vroeger maakten we alleen het onderscheid tussen mensen met en mensen zonder een verslaving. Maar dat gaat niet ver genoeg. We weten intussen dat elk glas alcohol er één te veel is. Vooral de studies naar de link tussen alcohol en kanker zijn angstaanjagend”, legde het VAD recent nog uit in De Standaard.

Daarom wordt vanaf nu aangeraden om niet meer dan tien consumpties per week te drinken, zowel voor mannen als voor vrouwen. Wie jonger is dan 18 jaar drinkt zelfs beter gewoon niet. Benieuwd of die nieuwe richtlijn ook echt zal aanzetten om minder te drinken.

Gesponsorde artikelen