Wie van gin-tonics en zwarte koffie houdt, zou wel eens een sadist kunnen zijn

Wie van gin-tonics en zwarte koffie houdt, zou wel eens een sadist kunnen zijn

Start jij je dag met zwarte koffie en eindig je met gin-tonic? Dan zou je wel eens een alledaagse sadist kunnen zijn. Qué? Wel, een onderzoek legt bloot dat mensen die van bittere drankjes houden, zoals koffie en gin-tonic, meer geneigd zijn tot ‘boosaardige’ trekken. 

Bittere koffie, bittere mensen? Een onderzoek uit Appetite door researchers van de universiteit van Innsbrück wijst erop dat mensen die van bittere gerechten, zoals zwarte koffie of gin-tonics, houden, niet bepaald de beste persoonlijkheidskenmerken hebben. De onderzoekers vroegen zich af of smaakpatronen ook konden wijzen op, bijvoorbeeld, psychopathie, en daar zijn nu wel degelijk indicaties voor gevonden.

Psychopaat of sadist: hoe drink jij je koffie?

Zo’n 1.000 mensen deden mee aan het onderzoek. Daarvoor moesten ze zelf eerst hun smaakvoorkeuren meegeven. Nadien werden ze aan een set persoonlijkheidstesten onderworpen, waaronder The Big Five, maar ook testen die op stoornissen wijzen, zoals psychopathie, narcisme of sadisme. Wat blijkt? Wie z’n koffie graag zwart drinkt, is meer geneigd om in die laatste drie categorieën goed te scoren.

Let op, momenteel gaat het nog om een correlatie. Als koffie-met-melkdrinker moet je dus niet noodzakelijk een meter afstand houden tussen jou en je zwarte-koffiedrinkende collega. Al zegt dat dus blijkbaar wel iéts over je karakter. Daarbij wil het niet zeggen dat je echt een psychopaat bent als je redelijk hoog scoort op de testen: het gaat maar om meningen, en die kunnen soms heftig veranderen.

Opvoeding of biologie?

Tegelijk toont het onderzoek maar weer hoe weinig we eigenlijk weten van de werking van het brein, en hoe alle kleine stukjes van je persoonlijkheid samenvallen. Welk stuk van je karakter nu opvoeding is en welk stuk biologie, da’s nog altijd niet duidelijk. Intussen slaan wij nog een gin-tonic achterover en letten we extra op die vriendin die haar spaghetti met vork en mes eet, in plaats van met een lepel. No judging.

Gesponsorde artikelen