Left Right
scrollTop top

Wie verovert uw pols? De bikkelharde oorlog der smartwatches


Wie verovert uw pols? De bikkelharde oorlog der smartwatches

Smartwatches zijn volgens trendwatchers ‘the next big thing’. Bedrijven zoals Samsung en Sony zetten al een tijdje al hun troeven in om uw pols voor zich te winnen, maar volgens kenners moet de echte ‘oorlog der draagbare tech’ nog beginnen. Er zijn namelijk al een tijdje geruchten over Apple’s nog onaangekondigde ‘iwatch’ en ook Motorola legt met zijn ronde Moto 360 smartwatch de lat heel hoog.

Smartphones zijn voor velen al dagelijkse kost en de groei die verwacht werd op de tabletmarkt is minder explosief dan eerder werd gedacht. Fabrikanten zijn dus op zoek naar een nieuwe hype die in het najaar weer massaal onder de kerstboom van de consument zal rusten. Als grote kanshebber wordt de smartwatch naar voren geschoven. Een slim horloge dat als direct communicatiemiddel moet dienen tussen u en uw geliefde smartphone. Door middel van een compact display wordt u onmiddellijk op de hoogte gehouden van uw laatste berichtjes, ‘vind-ik-leukjes’ en nog veel meer.

Pebble gaf in januari vorig jaar de aftrap met zijn smartwatch dat volledig door crowdfunding gerealiseerd is. Die werd geweldig onthaald en ondertussen zijn ook de echte grote jongens zoals Sony en Samsung op de boot gesprongen. De meeste smartwatches die je momenteel al kan kopen werken met een vereenvoudigde versie van Google’s Android platform. Hierdoor werken ze probleemloos samen met alle Android smartphones.

Kinderfoutjes

Toch bevat de huidige generatie smartwatches volgens critici nog te veel kinderfoutjes. Zo laat bijvoorbeeld de interface van de slimme horloges nog vaak te wensen over en zijn fabrikanten er nog lang niet uit  welke functies het kleine apparaatje precies moet vervullen. Sommigen worden omgebouwd tot heuse fitnesstrackers en anderen krijgen een knappe camera.  Samsung krijgt veel kritiek op zijn smartwatches omdat het ervoor kiest om hun Samsung Gear smartwatches enkel werkbaar te maken door middel van een Samsung Smartphone.

Ondanks dat de smartwatch met Pebble al langer dan een jaar bestaat, wordt verwacht dat de echte gekte nog moet losbarsten. Dit wordt misschien het geval wanneer Apple zijn iWatch aankondigt. Al maandenlang is het internet bezaaid met geruchten en speculaties over de iWatch. Een smartwatch die moet dienen in combinatie met de iPhone. Maar ook concurrent Google blijft niet bij de pakken zitten. Met Android Wear wilt Google zelf zijn Android besturingssysteem onder de loep nemen om het beter compatibel te maken met smartwatches. Onder meer LG en Motorola hebben al aangegeven met Android Wear te willen werken.

Het jaar van de wearables

Vooral die laatste springt in het oog. Motorola lanceert deze zomer de Moto 360 (zie onderstaande video!). Een indrukwekkend rond horloge waarvan de verwachtingen hooggespannen zijn. Op eerder vrijgegeven foto’s van Motorola zien we bijvoorbeeld hoe het apparaatje weersvoorspellingen toont en een klein Google Maps-kaartje doet verschijnen.

2014 wordt door kenners vaak het jaar van de ‘wearables’ genoemd. Dat is een verzamelnaam voor alle draagbare elektronische apparaten. Niet alleen voorspelt men de doorbraak van de smartwatch, ook denkt men aan slimme brillen of zelfs slimme contactlenzen. Het meest bekende project is ongetwijfeld de Google Glass. Een slimme bril die informatie voor je oog projecteert. 


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.478.447
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810