Wie wordt de nieuwe Laurette Onkelinx van de PS? Dit zijn de kanshebbers

Wie wordt de nieuwe Laurette Onkelinx van de PS? Dit zijn de kanshebbers

De PS heeft in haar geschiedenis veel boegbeelden gekend, maar er sprong slechts één vrouw uit: Laurette Onkelinx. Wie kan haar opvolgen als sterke vrouw binnen de Franstalige socialistische partij? Experts hebben er het raden naar.

PS-topvrouw Laurette Onkelinx kondigde woensdag haar afscheid van de politiek aan. Wie kan in haar voetsporen treden? Politicoloog Pascal Delwit (ULB) zegt in De Standaard dat er in de PS-subtop heel wat getalenteerde vrouwen zitten, maar dat geen van hen er echt uitspringt qua voorkeurstemmen of qua charisma.

Ook sp.a-boegbeeld en voormalig vicepremier Johan Vande Lanotte heeft “geen gedacht” van wie de nieuwe Laurette Onkelinx zou kunnen worden: “Ik denk dat die pas na de volgende verkiezingen naar voren zal komen. Nu zullen er enkel wat overgangsfiguren opduiken.”

Vande Lanotte wijst er ook op dat er niet altijd talent te vinden is binnen een partij. “Bovendien groeit onder een grote boom niet veel gras. Onkelinx’ generatie nam veel plaats in, het duurt een hele tijd vooraleer de nieuwe generatie er zal staan. Wil je ze een kans geven, dan móét je verdwijnen.”

Kanshebbers

Toch blinken er nog enkele talentjes in het rode huis. De namen:

Caroline Désir

Ze is wel al veertig jaar, maar wordt gezien als een nieuw PS-boegbeeld. Ze is schepen in Elsene en ondervoorzitster van de Brusselse PS. Ook is ze fractieleidster voor de PS in het Brussels Parlement. Bovendien is ze al sinds haar studententijd bevriend met de huidige Brusselse Burgemeester Philippe Close (PS). Wel is haar stijl veel zakelijker dan die van Onkelinx.

Christie Morreale

Zij was al ondervoorzitter van de PS en zetelt nu al een hele tijd in het Waals Parlement en in de Senaat. Bovendien heeft ze zich onlangs aangesloten bij de ‘tegenbeweging’. Dat zijn honderden PS’ers die de corruptie en graaicultuur binnen hun partij willen uitroeien.

Vanessa Rigodanzo

Rigodanzo wordt door Onkelinx zelf genoemd. Ze zal haar ook vervangen als ze haar functie in de kamer opgeeft. Rigodanzo heeft een profiel dat gelijkaardig is aan dat van Désir: ze is juriste, schepen en moeder. Bovendien begon ze haar carrière als jonge advocate op het kantoor van Marc Uyttendaele, de echtgenoot van Onkelinx. Ze heeft ook gewerkt op het kabinet van Onkelinx.

Déborah Géradon

Géradon is 31 jaar en komt net als Onkelinx uit Seraing. Ze is het jongste lid van het Waals Parlement en is voorzitster van de commissie Leefmilieu.

Joëlle Kapompolé

Kapompolé is 45 jaar en zetelt als gemeenteraads- en parlementslid. Zij moet in Mons evenwel concurreren met Di Rupo-favoriet Nicolas Martin.

Onkelinx houdt zich op de vlakte

Wetstraatwatcher Rik Van Cauwelaert zegt in De Ochtend op Radio 1 dat Onkelinx zelf niemand expliciet steunt: “Ze wil de fakkel doorgeven aan jong talent, maar men ziet niet wie dat jong talent kan zijn. Tenzij ze plaats aan het ruimen is voor haar stiefzoon Julien Uyttendaele, natuurlijk.”

Gesponsorde artikelen