Wie wordt de opvolger van Joke Schauvliege? De namen van Van den Heuvel, Van Rompuy of Dalle circuleren bij CD&V

Wie wordt de opvolger van Joke Schauvliege? De namen van Van den Heuvel, Van Rompuy of Dalle circuleren bij CD&V

Met het ontslag van Joke Schauvliege moet CD&V de bevoegdheden van Natuur, Omgeving en Landbouw opnieuw gaan toewijzen. Meer dan waarschijnlijk wordt dat een nieuwe naam, één van de lijsttrekkers die CD&V eerder al aanduidde, die nu een extra zetje krijgt. Logische kandidaat is Koen Van den Heuvel, in tweede orde is er Peter Van Rompuy of Benjamin Dalle.

Voorlopig wil niemand veel kwijt over hoe de zaak geregeld is. De top van CD&V zat dinsdagmiddag uren bijeen om het lot van Schauvliege te bespreken. Uiteindelijk zette ze een stap opzij, en nam ze ontslag. Opvallend daarbij was dat ze wel degelijk aanblijft als lijsttrekker voor CD&V in Oost-Vlaanderen.

De partij doet dus uitdrukkelijk geen afstand van haar, als boegbeeld voor de verkiezingen. “Reculer pour mieux sauter“, zo omschreef Hilde Crevits (CD&V) de zaak. Daarbij onderstreepten zowel Schauvliege zelf, als voorzitter Wouter Beke en Vlaams boegbeeld Crevits dat het ontslag meer te maken had met de onmogelijkheid om nog te kunnen functioneren, door een voortdurende stroom sms-berichten, dan met de onwaarheden die de minister verteld had over de klimaatbeweging en de Staatsveiligheid.

Meteen werd van Schauvliege dus wat een martelaar gemaakt. “Een grens is overschreden”, zo stelde Hilde Crevits (CD&V) nadrukkelijk, op de persconferentie van haar ontslag.

Wie wordt minister?

Dat scenario maakt meteen dat een opvolger, die drie maanden warm kan lopen voor de camera’s als nieuwe minister, meer dan waarschijnlijk één van de lijsttrekkers voor het Vlaams parlement van CD&V is. Die duidde Beke en co immers al een tijdje geleden aan. Nu iemand van de federale lijsttrekkers in de Vlaamse regering laten inschuiven, is niet echt geloofwaardig: dan wil je naar de Kamer, maar ga je plots eerst drie maanden nog focussen op Vlaamse bevoegdheden. En een niet-lijsttrekker kiezen, zou vanuit de partijtop even vreemd zijn: je hebt de kans om een nieuw gezicht te lanceren, dan doe je dat met iemand aan de kop, niet een nummer twee of drie op de lijst.

De man die dus met stip op nummer één staat, is Koen Van den Heuvel. In Antwerpen, het grootste kiesgebied, heeft CD&V geen enkele minister, en is alle mogelijke extra mediasteun welkom in de strijd tegen Bart De Wever (N-VA). Van den Heuvel, een notoir Royal Antwerp FC-fan, maar net als Kris Peeters afkomstig uit Puurs, is vandaag al fractieleider van CD&V in het Vlaams parlement. Hij kent dus de dossiers en weet waar de klepel hangt.

Ook in de running: Brabant met Peter Van Rompuy of Brussel met Benjamin Dalle

Ook kanshebbers, volgens die logica van binnen de lijsttrekkers voor het Vlaams parlement te kijken, zijn Peter Van Rompuy, Benjamin Dalle en Lode Ceyssens. Die laatste is lid van de commissie Landbouw en heeft dus wat dossierkennis. Maar in zijn provincie is er al CD&V-voorzitter Wouter Beke, Limburg heeft dus niet per se versterking nodig. En ook Jo Vandeurzen is nog minister in de Vlaamse regering, ook al neemt hij afscheid. Met twee Vlaamse ministers uit Limburg zou dat wat van het goede te veel zijn.

Logischer is dus Van Rompuy: in Vlaams Brabant is er al Koen Geens (CD&V) als minister, maar uiteraard zou het niet slecht zijn de jonge Van Rompuy ook wat extra profiel te geven met enkele maanden een ministerportefeuille. In die optiek is zelfs Benjamin Dalle een optie: de jonge lijsttrekker van CD&V voor Brussel is niet gekend bij het grote publiek maar trekt de lijst voor het Vlaams parlement in de hoofdstad en kan wat profiel gebruiken.

Enig nadeel dat allen hebben: het zijn mannen, terwijl CD&V al wat onder vuur ligt over het gebrek aan vrouwen. Een iets straffer scenario zou in die zin kunnen zijn, dat van Hilde Crevits een soort super-minister gemaakt wordt. In dat geval neemt niemand de nieuwe post in, maar krijgt Crevits de bevoegdheden erbij. Dan krijgt Joke Schauvliege alle kansen om als martelaar de verkiezingen in te gaan, zonder dat enige nieuwkomer haar in de schaduw zet. Maar dat scenario wordt aan de partijtop als “weinig waarschijnlijk” afgedaan.

Gesponsorde artikelen