Wie wordt rijker? 82% van toename in welvaart gaat nu naar de rijkste 1 procent

Wie wordt rijker? 82% van toename in welvaart gaat nu naar de rijkste 1 procent

De groei van de rijkdom gaat vooral naar de allerrijksten op aarde. Dat is op zich niet zo nieuw; maar de mate waarin doet wel schrikken. Zo werd de wereld in 2017 meer dan 9 biljoen dollar (9.000.000.000.000). En van die toegenomen rijkdom is 82% naar de rijkste 1% van de wereld gegaan. Het vermogen van alle miljardairs samen steeg met 762 miljard dollar. Met dat geld zou zeven keer een einde gemaakt kunnen worden aan de extreme armoede in de wereld, stelt Oxfam.

Oxfam Novib brengt elk jaar aan de vooravond van de economische top in Davos een rapport over rijkdom en armoede uit. Volgens de organisatie voor ontwikkelingshulp heeft de armste helft van de wereldbevolking er in 2017 helemaal geen vermogen bij gekregen.

Er zijn volgens Oxfam in een jaar tijd 233 miljardairs bij gekomen, wat het aantal miljardairs wereldwijd in maart 2017 op 2.043 bracht. De wereld kent nu meer miljardairs dan ooit. Mede-oprichter van Microsoft Bill Gates staat met een geschat vermogen van 86 miljard dollar nog steeds boven aan de lijst.

Pervers systeem

Oxfam stelt dat het onderzoek laat zien dat de concentratie van rijkdom in de handen van een klein aantal mensen zich voortzet. “De extreme groei van rijkdom in handen van steeds minder mensen is pervers en ondermijnt de samenleving wereldwijd. Het economisch systeem werkt voor een rijke elite, maar onthoudt miljoenen mensen de kans op een menswaardig bestaan”, zegt algemeen directeur Farah Karimi.

Volgens de ontwikkelingsorganisatie praten veel wereldleiders wel over de armoede in de wereld, maar doen ze er niet genoeg aan. Oxfam Novib moedigt overheden wereldwijd aan om minimumlonen in te stellen, de belastingen voor rijken te verhogen en geld te investeren in onderwijs en zorg.

Gesponsorde artikelen