Wie zijn nu de witte konijnen, overlopers en thuiskomers?

Wie zijn nu de witte konijnen, overlopers en thuiskomers?

LDD-parlementslid Lode Vereeck stapt over naar Open Vld. Daarmee doorbreekt hij de trend: de stroom nieuwkomers en terugkeerders ging vooral naar N-VA de laatste weken. Een tussenstand van de politieke transfers:

1. Lode Vereeck, de thuiskomer

Oh, wat tevreden zijn ze bij Open Vld, lekker positief nieuws voor hen. Want Vereeck is geen nobody. Hij is fractieleider van LDD in het Vlaams parlement geweest en een professor economie. Het moet gezegd, vriend en vijand bewierookt zijn politiek talent, zijn tussenkomsten in het parlement, zijn bagage. Als enige van de LDD-fractie wist hij het de Vlaamse regering af en toe knap lastig te maken. Hij wordt eerste opvolger voor de Kamer in Limburg, de kans is dus reëel dat hij opnieuw in het parlement raakt op een dag.

Vereeck zelf kondigde de stap aan met een “Alea iacta est”. In Het Belang van Limburg noemde hij het “thuiskomen”, prachtige reclame voor de liberalen van Gwendolyn Rutten. Die zitten immers in een hevige strijd met N-VA over wie nu het geloofwaardigst is als het aankomt op de kern van het liberale programma uitvoeren: minder staat, minder belastingen. Merk ook op dat Vereeck zijn vorige partijleider Jean-Marie Dedecker “alle succes wenst”. Hij vertrekt “in goed verstandhouding”, iets wat niet vaak voorkomt in de politiek. 

2. Annick De Ridder, de pretbederver

Zo veel plezier doet Vereeck Open Vld nu, zo veel pijn deed De Ridder hen. Nog volop in de roes van hun ideologisch congres in het najaar, kondigde De Ridder daags nadien haar overstap naar de N-VA aan. Daarvoor werd ze beloond met een zeker zitje: de derde plaats voor het Vlaams parlement in Antwerpen. 

De Ridder viel de Open Vld aan op haar zwakste flank: de geloofwaardigheid van haar antitaksvoornemens. Doordat voorzitter Rutten zelf zo onhandig was om met iets wat toch wel heel sterk leek op excuses over de te hoge belastingen aan te komen, verhoogden die aanvallen vanuit de N-VA alleen maar. 

Gisteren sloeg Open Vld terug. Toen De Ridder in het Vlaams parlement plots in het Oosterweel-dossier de N-VA-visie verdedigde, terwijl ze jaren als oppositielid dat dossier heeft aangevallen, kreeg ze iedereen over zich heen: “Welke geloofwaardigheid hebt u nog.”

3. Peter De Roover, de standvastige

Nog in Antwerpen versterkte Bart De Wever de Vlaams-nationale flank van N-VA, voor zover dat nog nodig zou moeten zijn. De Roover is erevoorzitter van de Vlaamse volksbeweging en leraar in het technisch onderwijs. Op het ideologisch congres van N-VA afgelopen weekend was zijn komst een grote opluchting voor het hardere ‘Vlaamse’ deel van de partij: diegenen die vrezen dat de principes het gaan verliezen op machtsdeelname na de verkiezingen. “Wij rekenen op u hé”, zei een oudere militant vlak na het zingen van de Vlaamse Leeuw.

De Roover verklaarde dat “N-VA niet ideaal of perfect is, maar wel met straatlengtes voorsprong de meest boeiende, de meest uitdagende partij van het hele aanbod”. Overigens had ook De Roover al zijn overstap met het Romeinse citaat gedaan.

4. Manuele Van Werde, de Belgacomstem

Klara-presentatrice Manuela Van Werde staat bij de komende verkiezingen op de Vlaamse N-VA-lijst in Antwerpen. Dat bleek vrijdag op het N-VA-congres in Antwerp Expo .

“Acta est fabula”. Met die woorden sloot Klara-presentatrice Manuela Van Werde haar laatste uitzending af. Van Werde werd op het N-VA-congres als de ‘cultuurkandidaat’ gepresenteerd, een mooie tegenzet om al de critici het argument te ontnemen als zouden De Wever en co geen interesse hebben in cultuur. Pittig detail is dat Van Werde ook de stem van Belgacom is: als je nummer onbereikbaar is of niet bestaat, hoor je Van Werde. Belgacom liet aan het Radio 1-programma Braakland weten dat ze nog niet beslist hadden of Van Werde die stem blijft.

5. Lorin Parys, de realo

Nog een nieuwkomer bij N-VA, voormalige jeune premier bij Open Vld. Parys verdiende zijn sporen als woordvoerder en later lokale voorzitter van de liberalen in Leuven. Hij krijgt nu de 4de plaats voor het Vlaams parlement in Vlaams-Brabant. Parys brengt een indrukwekkend professioneel palmares naar de partij: zakenadvocaat in New York, liberale kabinetten, CEO van Flanders DC, directeur van Club Brugge en tenslotte rechterhand van Bart Verhaege bij Uplace. Tegenwoordig heeft hij een brillenzaak: Eye Candy. Hij versterkt de realo-vleugel van de N-VA: diegenen die écht een beleidspartij willen maken van N-VA, geen communautaire zweeppartij.

6. Hendrik Vuye, de grondwetpurist

Nog in Vlaams Brabant: Hendrik Vuye, professor Grondwettelijk recht in Namen, krijgt de derde plaats voor de Kamer. Ook eerder een versterking van de flamingante vleugel. Hij adviseerde de partij in het verleden al, onder ander in 2010 als expert van de N-VA. Dat lag moeilijk voor de Franstalige media: een professor uit Namen aan de kant van de flaminganten. Onthou ook: Vuye was destijds zeer fel gekant tegen een staatshervorming, omdat hij de wettelijke methodes van de regering-Di Rupo ‘grondwetsfraude’ noemde. De zes regeringspartijen en de groenen deden dat immers via de tijdelijke herziening van artikel 195 van de grondwet. Vraag blijft hoe een nieuwe staatshervorming, die N-VA wilt als ze in de regering stapt, zal geregeld worden, als 195 niet kan.

Gesponsorde artikelen